TEATRUL TINERETULUI CU VECHI ȘI NOI DIN CELE DE ALTĂDATĂ

0

Continuăm în ediția de astăzi cu referințe ce țin de istoria anecdotică a TT-ului, cu snoave adevărate, relatate de un mare actor care a jucat pe scena acestui teatru, Constantin Cojocaru.
„Discuție cu spectatorii la Teatrul Tineretului, după premiera Șeful sectorului suflete (a avut loc pe 4 noiembrie 1971, cu distribuția: Şeful / Gore: Gelu Niţu, Magdalena: Nina Zăinescu, Horaţiu: Marius Ionescu / Ion Muscă, Costică: Mircea Bibac, Ofelia: Lucia Ştefănescu / Elena Jitcov, Copilul: Marius Tănase, Regia:Gabriel Negri).
O elevă din clasa a XII-a :
Aș vrea să-l întreb pe interpretul lui Gore…
Actorul Gelu Nițu, emoționat de intervenție, se concentrează pentru răspuns.
…de ce a plecat Florin Piersic de la noi?“
(Asta în condițiile în care Florin Piersic plecase de la teatrul din Piatra-Neamț în 1959.)

“Jucam Nastratin Hogea, spectacol cu o distribuţie numeroasă. Într-o deplasare scena era atât de mică încât actorii nu-şi mai puteau face mişcările din cauza înghesuielii. Şi atunci Sultanul (Boris Petrof) găseşte soluţia salvatoare:
Cine n-are nimic de spus să iasă afară, porunceşte el.
Scena se mai goleşte dar şi aşa rămâne puţin loc. Şi la un moment dat se produce neprevăzutul. Sultanul, care avea mişcări largi printre fetele din harem, se dezechilibrează şi cade în fosă. Cu greu, cadânele îl ajută să iasă, în timp ce Boris Petrof salvează din nou situaţia:
Grea e viaţa de sultan… peste tot numai primejdii, peste tot capcane. Să ştii că aici a fost mâna lui Nastratin Hogea…
După ce câteva clipe sala stătuse cu răsuflarea oprită, se porni să aplaude.”

(Întâmplări relatate de actorul Constantin Cojocaru și consemnate în revista „TT ’85“, supliment al caietelor – program ale Teatrului Tineretului, editat în colaborare cu revista „Teatrul“, realizat de Paul Findrihan și Mircea Zaharia.)

DIN CELE ALE PREZENTULUI
Pe 18 și 19 octombrie va avea loc premiera spectacolului „Vicleniile lui Scapino“ după Molière, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, piesă montată pentru a treia oară pe scena teatrului nostru. Pentru prima dată s-a jucat pe 3 octombrie 1958, în regia lui David Esrig, ca prim spectacol al teatrului nou înfiinţat la Piatra-Neamţ, secţie a Teatrului de Stat din Bacău. Apoi a fost montată în 1992 de Nicolae Scarlat, avându-l ca asistent de regie pe regretatul Corneliu Dan Borcia.
Teatrul Tineretului Piatra Neamţ prezintă sâmbătă, 11 octombrie 2014, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului „Luceafărul” Iaşi, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) spectacolul Contra iubirii.
Aflat la cea de-a VII-a ediţie, unic în ţară prin identitatea sa, festivalul vizează artele spectacolului, fiind prezentate genuri foarte variate, „de la teatru educational, teatru coregrafic, teatru documentar, teatru-imagine, multimedia, teatru acustic, teatru pe apa, teatru-dans, teatru de obiecte, animatie, spectacole-lectură, dans, film, lansări de carte, conferinţe, care vor readuce în atenţie nume legate de inovaţiile estetice ale ultimelor decade. Peste 300 de oameni de teatru implicaţi în eveniment vor afla cu acest prilej de Iasi, de România, de teatrul si cultura română. Multe dintre aceste companii se vor afla pentru prima oara în ţara noastra. FITPT mai include un moment special dedicat împlinirii a 120 de ani de la nşterea lui Camil Petrescu, lansări de carte si reviste, expoziţii, proiecţii de film, întâlniri informale. Festivalul organizat de Teatrul Luceafarul Iasi se bucură de o listă lungă si consistentă de sprijinitori”, informează Oltiţa Cîntec, Directorul artistic de la „Luceafarul“ şi coordonator principal al festivalului.
Printre spectacolele inedite din festival se află unul cu totul aparte: Putin schiază, al teatrului „Divadlo Lisen” din orasul Brno – Cehia. „Artiştii cehi au imaginat un reportaj scenic despre felul în care Vladimir Putin a luat puterea în Rusia şi a instaurat regimul totalitar. Spectacolul are la baza Jurnalul rusesc al jurnalistei Anna Politkovska, asasinata în 2006, chiar în ziua în care Putin îşi sărbatorea ziua de naştere. Urmând structura cărţii, spectacolul este un montaj care spune poveştile de viaţă ale unor oameni simpli, prinşi într-un context politic care îi afectează. Sunt folosite şi imagini de pe web site-urile câtorva supravieţuitori ai unor atacuri teroriste. Spectacolul se joaca într-un cort militar, pentru ca publicul sa traiască direct sentimentele celor care au avut sau au de suferit de pe urma regimurilor autocrate.“ (Oltiţa Cîntec)
FITPT a început în data de 5 octombrie şi se va încheia în data de 12 octombrie. Ediţia de anul acesta reuneşte sub genericul “Noi realităţi teatrale”, 24 de companii de stat și independente din 15 ţări (Austria, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Macedonia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Olanda, SUA), care vor evolua în cele 8 zile de festival.
(Rubrică realizată de Raluca Naclad- secretar literar TT)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate