Tanara salvata de echipajele ISU Neamt

0

Echipajul SMURD a intervenit pentru a salva o fetita din comuna Bahna care a cazut intr-o fantana.

În data de 11.01.2012, ora 18.18, Dispeceratul inspectoratului a primit, prin intermediul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112, un apel prin care se solicita degajarea unei persoane de sex feminin căzută într-o fântână de pe raza localităţii Izvoare, comuna Bahna. Imediat a fost alertat Detaşamentul de Pompieri Roman care a intervenit cu 10 subofiţeri, o autospecială de capacitate medie şi ambulanţa SMURD, sub comanda comandantului de detaşament.

La sosirea echipajelor la faţa locului s-a constatat că o persoană de sex feminin era căzută în fântâna adâncă de aproximativ 12 metri (şi diametrul de 1 metru), aceasta fiind în stare de hipotermie şi stare de panică pronunţată, acuzând dureri în zona bazinului şi a coloanei vertebrale.

Ajunşi la faţa locului primii (datorită vitezei de deplasare mai mari a ambulanţei SMURD), paramedicii au coborât în fântână o cameră auto umflată, legată cu o frânghie, pentru a veni în sprijinul victimei în încercarea de a se menţine mai uşor la suprafaţă până la coborârea salvatorului (spunându-i cum să o folosească). În permanenţă au purtat discuţii cu victima pentru a o ajuta să depăşească starea de panică.

Imediat a fost coborât unul dintre salvatori (plutonierul Didi Arabu), în condiţii de siguranţă (utilizând centuri şi cârlige de siguranţă, corzi de salvare şi accesorii de prim ajutor medical), pentru a scoate victima. Salvatorul a imobilizat coloana cervicală a victimei, cu ajutorul gulerului cervical şi al KED-ului (atelă specială de extragere victimă) şi a asigurat-o cu ajutorul centurii de siguranţă, cârligului şi cordiţelor de salvare pentru a fi scoasă în condiţii de siguranţă.

După ce pompierii militari au adus la suprafaţă victima (F. L., 15 ani), aceasta a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă şi transportată la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Roman.

 Din momentul primirii apelului şi până la sosirea forţelor de intervenţie, personalul operativ din Dispeceratul inspectoratului a colaborat telefonic cu apelantul transmiţându-i câteva măsuri de salvare şi menţinere în viaţă a victimei, cu mijloace improvizate (i s-a solicitat să coboare o frânghie cu ajutorul căreia victima să se poată asigura până la sosirea forţelor de intervenţie, să discute în permanenţă cu victima etc).

Intervenţia la care am participat este una specifică salvatorilor profesionişti şi am executat-o, aşa cum ar fi făcut-o oricare dintre colegii mei, cu încredere în echipa din care fac parte. Trebuie să ştiţi că pentru noi, pompierii militari, intervenţiile presupun existenţa unei echipe bine antrenate, închegate inclusiv prin prisma încrederii reciproce, indiferent de natura situaţiei de urgenţă, care să-ţi ofere ţie, salvatorul aflat în linia întâi, siguranţa că tu trebuie să te concentrezi doar asupra misiunii de salvare, celelalte aspecte de siguranţă fiind pe mâini bune, respectiv ale echipei din care faci parte. În intervenţia de aseară, pe lângă aspectele de ordin tehnic legate de imobilizare şi asigurare în vederea scoaterii victimei, a trebuit să o fac să colaboreze cu mine şi să înţeleagă că sunt lângă ea pentru a o ajuta. În ciuda stării de panică şi a hipotermiei am reuşit să întreprind manevrele care se impuneau şi să o scot în condiţii de siguranţă.

În altă ordine de idei, cred că pentru noi, salvatorii, nu există recompensă mai mare decât să reuşeşti să salvezi victima în sprijinul căreia intervii(plutonier Didi ARABU, paramedic şi conducător ambulanţă SMURD)

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate