Tăcere criminală. Declararea infecțiilor nosocomiale din spitale, opțională și anonimă

0

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate ne informează că unitățile sanitare cu paturi acreditate sau aflate în proces de acreditare raportează evenimentele adverse asociate asistenței medicale (EAAAM) voluntar, fără caracter acuzator, către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), în sistemul informatic CaPeSaRo.

Datele transmise de unitățile sanitare sunt centralizate anonimizat de către ANMCS.

Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 19 octombrie că va cere explicații Ministerului Sănătății, după ce autoritățile nu au raportat nicio infecție nosocomială în cazul pacienților COVID-19. „Despre infecțiile nosocomiale voi cere o informare la MS. Mi se pare cel puțin ciudat, în condițiile în care s-au luat măsuri de îmbunătățire, dar de la ce am avut la zero e cale lungă și voi cere o explicație pentru asta”, a spus președintele.

Libertatea a scris tot pe 19 octombrie că Ministerul Sănătăţii şi Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) au răspuns oficial că, de la începutul pandemiei şi până în prezent, Direcţiile de Sănătate Publică nu au raportat niciun caz de infecţie asociată asistenţei medicale la pacienți diagnosticați cu Covid-19. De asemenea, autorităţile spun că nu a fost niciun caz de infecţie nosocomială la decesele COVID-19.

În ţările dezvoltate, 30% din pacienţii care ajung la terapie intensivă au o infecţie asociată actului medical, spun datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citate chiar de INSP, mai spune Libertatea.

Ministrul Sănătății a fost întrebat zilele acestea la Cluj-Napoca, dacă există infecţii nosocomiale la pacienţi cu Covid-19 şi dacă au fost şi decese din această cauză.

“Pacienţii cu Covid desfăşuraţi în focarele din spitale sunt cei care sunt contacţi şi iau acea boală în spital. O infecţie nosocomială înseamnă infecţie apărută în spital la 48 de ore de la internare, pe parcursul spitalizării, până la 30 de zile de la externare. Avem în evaluare în acest moment tot ce înseamnă DSP-uri pentru fiecare spital în parte, fiecare focar desfăşurat. Aştept o evaluare a acestui lucru”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.

El a menţionat că de la începutul pandemiei au fost 346 de focare în spitale, cu peste 4.800 de pacienţi şi va fi evaluat fiecare caz în parte.

Și cum datele de la DSP-uri se lasă așteptate, aflăm câte ceva de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.

1.356 de pacienți din spitalele românești s-au infectat cu infecții asociate actului medical (infecții nosocomiale) în perioada 1 martie-30 septembrie 2020 informează Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate în ceea ce privește infecțiile raportate oficial de spitale.

Dintre pacienții afectați, 274 erau internați în spitale COVID, 557 în spitale de suport COVID, iar 525 în spitale non-COVID.

În documentul ANMCS nu se precizează în ce fel au afectat infecțiile nosocomiale starea acestor pacienți și nici despre ce spitale este vorba.

ANMCS subliniază faptul că datele transmise de spitale reprezintă evenimente adverse asociate asistenței medicale, inclusiv infecții asociate asistenței medicale (IAAM), în scopul învățării din erori, în cadrul procesului de dezvoltare și îmbunătățire a sistemului de management al calității serviciilor de sănătate și siguranței pacientului.

Precizăm că toate unitățile sanitare publice și private cu paturi au obligația raportării IAAM către instituțiile abilitate, în condițiile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare. 

Nota referitoare la raportările privind EAAAM din partea spitalelor către ANMCS poate fi accesată aici.

În contextul în care de ani de zile în România se subraportează infecțiile nosocomiale din spitale, concluzia este: „Scapă cine poate!”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate