Sute de nemțeni dependenți de dializă deși ar fi mai ieftin să beneficieze de transplant

1

Dializa este un procedeu medical aplicat persoanelor cărora nu le mai funcționează rinichii. Sângele pacientului este treptat scos din organism și filtrat după care este reintrodus în pacient.

484 de nemțeni sunt dependenți de dializă. Pe de o parte este bine că sistemul medical din Neamț poate face față la un număr așa de mare de pacienți, pe de altă parte sutele de dializați ar trebui să fie unul dintre semnalele de alarmă pentru cei care nu vor să aducă la zi legislația referitoare la transplanturi în România. Nu este nici pe departe ușor să mergi la câteva zile să ți se scoată sângele pentru a fi filtrat, iar dacă ne gândim la familiile pacienților …

În anul 2018 s-au cheltuit pentru bolnavii dializați din Neamț 28.525.571 lei. Căutând date despre transplanturile de rinichi am găsit informația conform căreia Centrul de Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic „C.I. Parhon” are bugetate transplanturile de rinichi la 66.000 de lei pe transplant.

Deci matematica ne spune că guvernele de dreapta care au pus la punct afacerile cu dializa din România au ales calea pe care să se cheltuie cei mai mulți bani și să se vindece cât mai puțini dializați.

Cu banii cheltuiți în 1-2 ani pentru bolnavii dializați aceștia ar putea fi tratați în mare parte prin transplanturi, că să nu mai fie dependenți de dializă, dar nu se poate face asta pentru că legislația noastră din România nu e permisivă și nu e adusă la zi în materie de transplanturi și pentru că cercurile de interese care câștigă enorm de mulți bani din afacerile connexe dializei și din alte activități satelit în sănătate, sunt foarte bine conectate și plin de securiști.

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. DUMITRITA spune

    Ar trebui ca unii care lucrează la dializă să se comporte mai bine cu bolnavi. Nu e ușor pentru cine face dializă. 😡😡😡😡

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate