Sulina – primul sit arheologic subacvatic din Delta Dunării

0

La finele lunii mai au fost descoperite trei epave ale unor corăbii din lemn într-un perimetru din Bazinul mare al Administrației Zonei Libere din Sulina, zonă pentru care Direcția Județeană pentru Cultură Tulcea a început demersurile pentru clasarea ca sit arheologic subacvatic.

Epavele provin de la ambarcațiuni care datează cel mai probabil de la începutul secolului trecut. Secțiuni din corăbiile descoperite se află la Muzeul ‘Farul Vechi’ din localitate.

Toată platforma continentală a Mării Negre este sit arheologic subacvatic, conform legislației din România aliniată celei internaționale în domeniu. În județul Tulcea, cu excepția platformei continentale, nu mai există un alt sit arheologic subacvatic.

Până la publicarea în Monitorul Oficial al României a ordinului Ministrului Culturii privind clasarea sau neclasarea Bazinului mare al Administrației Zonei Libere, acesta se va supune efectelor Legii nr. 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, fiind astfel considerat monument istoric de grupa A.

Tulcea este unul din județele din România cu cel mai bogat patrimoniu arheologic, puține din acestea fiind însă amenajate pentru vizitare, descoperirea de la Sulina putând fi considerată primul sit arheologic subacvatic din Delta Dunării.

Sursa: Agerpres

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate