Substanțe naturale cu care putem curăța și îngriji canapelele

0

Cu toții avem canapele în casele noastre, aceste vedete incontestabile ale mobilei din living. Canapeaua este locul în care petrecem timp de calitate alături de prieteni sau familie, indiferent că ne uităm la televizor sau ne povestim întâmplările de peste zi. Dar, în același timp, cu toții ne facem vinovați de „lezmajestate” față de aceste canapele. Recunoaște! Nu o dată ai mâncat pe canapea, nu-i așa? Ai băut cafea, suc sau un pahar de vin pe canapea și poate ai și pătat-o? Firimituri, pete de sosuri, ciocolată sau cafea… Probabil canapeaua ta le-a văzut pe toate. Din fericire, există suficiente soluții chimice în comerț care își fac bine treaba atunci când vine vorba de curățat canapele. Dar, uneori, atât sănătatea noastră, cât și planeta, ne-ar mulțumi dacă am folosi măcar din când în când și soluții naturale, aflate la îndemână, în orice casă.

Pentru că, slavă Domnului, există. Cu toții avem în casă oțet, ulei de măsline, bicarbonat de sodiu sau lămâie, nu e așa? Ei, află că aceste patru ingrediente sunt suficiente pentru îngrijirea și curățarea unei canapele, indiferent cât de puternice sunt petele căreia i-a căzut pradă.

Evident, mai întâi trebuie ținut cont de materialele din care sunt fabricate aceste canapele cărora vrem să le redăm strălucirea și curățenia de odinioară. În funcție de tipul de material, un ingredient este mai eficient decât altul, chiar și când vorbim despre cele naturale, enumerate mai sus.

Puține, dar bune, cum ar fi spus bunicile noastre. Se știe că oțetul este o excelentă soluție de curățat, dat fiind că proprietățile sale îl transformă în dezinfectant și degresant, la nevoie. Lămâia, dincolo de parfumul său plăcut, este un ingredient versatil și un aliat perfect pentru menținerea curățeniei casei și pentru eliminarea bacteriilor, grație proprietăților sale de înălbitor și sterilizant. Bicarbonatul de sodiu, la rândul său, are calități de deodorant natural, neutralizând mirosurile neplăcute mai persistente. În fine, să nu uităm de uleiul de măsline, pe care, pe bună dreptate, spaniolii îl numesc ”aur lichid”.

Și acum să vedem ce putem face cu aceste ingrediente pentru curățarea unei canapele și pntru împrospătarea acesteia. În continuare îți vom dezvălui câteva trucuri pe care te vei bucura că le-ai aflat data viitoare când vei avea nevoie să îți cureți canapeaua.

1. Pentru canapele din pânză sau alte materiale textile

Dacă avem canapele îmbrăcate în material textil, mai întâi și mai întâi trebuie să trecem cu aspiratorul pe toată suprafața acesteia, pentru a elimina orice urmă de praf și de murdărie care poate fi îndepărtată astfel. După acest pas, amestecă un litru de apă călduță, jumătate de pahar de suc de lămâie sau de oțet și o lingură de bicarbonat. Înainte să aplici aceste detergent natural pe petele canapelei, este recomandat să-l probezi pe o bucată de material dintr-o zonă ascunsă a canapelei.

2. Pentru canapele din microfibră

Dacă avem canapele din microfibră, la care primordial este să le protejăm elasticitatea și finețea, trebuie să procedăm la primul pas exact ca în cazul canapelelor din pânză, eliminând tot ce poate fi eliminat cu aspiratorul. Ulterior, se poate folosi și o periuță mai delicată pe pată. Obținem un detergent natural amestecând un litru de apă caldă cu jumătate de litru de oțet. Nu doar că acesta te va ajuta să cureți petele, dar va și dezinfecta eficient suprafețele tratate astfel de pe canapele. Dacă vrei să rămână și un miros proaspăt în urmă, poți adăuga câteva picături de săpun lichid de lavandă în lichidul obținut.

3. Pentru canapele din piele

Dacă avem canapele din piele, teoretic acestea sunt cel mai ușor de curățat. Cu toate acestea, au nevoie de tratament special și ele. E suficient, însă, să umezești o cârpă cu puțin ulei de măsline și să ștergi cu acea cârpă suprafața canapelei, fără să insiști prea mult pe pete, pentru că acestea vor ieși foarte ușor. Din doar câteva mișcări, vei avea o canapea care va străluci de frumusețe și de curățenie, lăsând în urmă, totodată, un parfum plăcut.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate