Subiectul zilei de ieri – Inundațiile

0

În fiecare an, aceleași probleme cu inundațiile în Neamț și aceleași veșnice poze cu politicienii care fac acțiuni utilitare sau caritabile după inundații.

Dacă depășim puțin indolența autorităților, vom ajunge și la principala cauză. Indolența și nepăsarea noastră. Nu ne prea pasă cum se exploatează pădurile, nu ne prea interesează pe unde se pun gunoaiele, pe unde construim și ce se întâmplă în general.

Tot ce produce deșeu/gunoi, începând de la resturile rămase în urma tăierii copacilor din păduri și până la deșeurile provenite din construcții sau alte surse, toate aceste mizerii lăsate aiurea sunt antrenate de apa de ploaie care se scurge. Așa se blochează torenții de pe versanți și apa vine pe unde nu te aștepți, așa se înfundă râurile și pâraiele și iese apa din albie, așa se înfundă canalizările și șanțurile de scurgere și intră apa în curți.

Cât timp nu o sa ne pese de aluviunile care vin din păduri, de torenții, șanțurile, râurile, pâraiele și lacurile colmatate, nu prea avem dreptul să ne plângem de inundații. Bine că nu avem precipitații catastrofale, căci lacurile de acumulare de pe Bistrița până la Bicaz sunt toate colmatate și mai pot reține cam jumătate din cantitatea de apă pentru care au fost proiectate.

Nu autoritățile sunt principalii vinovați. Autoritățile sunt oglinda cetățenilor. Noi, cetățenii, cerem aleșilor care coordonează instituțiile ce să ne ofere și primim ceea ce cerem, nu lucruri care sunt în realitate vitale dar de care nouă nu ne pasă.

Iosub Robert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate