Studiu efectuat asupra merelor romanesti

0

buchet de mereAu fost analizate gustul, culoarea si calitatea nutritiva. Astfel, expertii au ajuns la concluzia ca ionatanul romanesc, de exemplu, este cu 20% mai dulce decat cel polonez si cu 14% decat cel turcesc, nivelul de minerale este cu 25% mai mare, iar cantitatea de substante nutritive cu 80% mai mare decat la ionatanul polonez. Ionatanul romanesc este mai bun si decat cel italienesc. Expertii din domeniul industriei alimentare din Romania sustin ca acest lucru este posibil datorita faptului ca industria pesticidelor nu este foarte bine dezvoltata la noi in tara. Cu toate acestea, romanii sunt codasii Europei la capitolul consum de fructe. Daca media consumului de portocale, mere si pere in UE este de 57 de kg pe cap de locuitor, un roman consuma doar sapte kg de portocale, cinci de mere si doua kg de pere, anual.

Doctorul Mencinicopschi a declarat: „Nu m-a surprins acest studiu si rezultatele lui, pentru ca avem un mare avantaj, solul. Conteaza foarte mult asta, in cresterea merelor. Marul ionatan e savuros, il stiu din copilarie si da o satietate mai mare. Conteaza faptul ca nu sunt crescuti intr-o forma de livada intensiva, in care sunt tratati cu multe pesticide.

Cercetarile au aratat ca aceste mere sunt mai bune la gust, dar si nutritionale. Dezordinile metabolice pot fi provocate de pesticide, care duc la boli grave. Niciunul dintre noi nu poate face teste merelor din piata. E important sa preferam fructele, legumele din Romania, pentru ca cei care le vand sunt obligati sa spuna de unde vin produsele. Fructele nu se mananca dupa masa si ar trebui sa mancam minim cate un mar zilnic”, a explicat medicul.

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate