Strategia de dezvoltare a județului în sfera economică – să ne ierte Dumnezeu că ne batem joc de viitorul nostru

0

După cum vă spuneam, vom dezbate pe rând capitolele din Strategia de dezvoltare a județului Neamț. Astăzi componenta economică – să ne ierte Dumnezeu că ne batem joc de viitorul nostru.
Din start vedem o mulțime de statistici economice, dar la care cele mai noi date sunt din 2012, așadar de la început elementele de analiză sunt depășite din toate punctele de vedere.
Cea mai importantă secțiune economică, cea care se referă la valoarea adăugată, nu spune absolut nimic de exportul de servicii, care au cea mai mare valoare adăugată și aduc cele mai multe venituri la bugetul de stat.
Un alt segment analizat este cel al productivității muncii, dar nu găsim nici o dată de încadrare a personalului să vedem câți sunt direct implicați în producție și câți bugetari care plimbă hârtii.
La agricultură, de asemenea, se vine cu date din 2012 care nu mai au absolut nici un corespondent în realitatea din teren unde am trecut în 2015 cu lanuri de porumb nerecoltate din 2014, lăsat să putrezească din cauza unei scăderi artificiale a prețului în Neamț.
La puncte tari și oportunități, strategia pe linie economică e un ”bla bla” care ne spune că dacă vrem să ne fie bine trebuie să facem lucruri bune…
Această componentă economică, cu tot cu analiza SWOT, trebuiesc refăcute din temelii cu date cel mult de anul trecut. Dacă este obligatorie prezența datelor de la statistică, unde oamenii au alte treburi pe lângă aberațiile livrate de aceștia, studiul premergător analizei SWOT trebuie să conțină date ajutătoare orientative de unde să poți înțelege indirect sensul în care merge economia.
Ar trebui să avem un grafic cu vânzările de combustibil pe fiecare lună în ultimii doi ani ca să se poată analiza dinamica transporturilor.
Ar trebui să avem un grafic REAL al locurilor de muncă existente în județ deoarece unii angajați de la multinaționale, deși lucrează în Neamț, sunt raportați unde este sediul social al firmei și invers.
Ar trebui o statistică care să conțină consumuri energetice (gaz, curent) defalcate pe public, privat pentru a se putea analiza fluctuația productivității în funcție de consumuri energetice.
Ar mai trebui OBLIGATORIU o evoluție în timp a economiei sociale și o analiza SWOT special pentru acest sector.
Și în general cred că ar trebui mai mult decât o simplă copiere a unor date depășite de la statistică și o transformare a lor într-o rezultantă SWOT jenantă. Ar trebui o strategie de dezvoltare făcută de profesioniști care să copie datele de la statistică doar ca să respecte o regulă, nu ca să le folosească pe post de Biblie.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate