Stația de epurare din Mărăței pute îngrozitor. Cine este vinovat de deranjul creat vecinilor acestei stații de epurare?

1

Nu mai este de mult un secret că o dată la câteva luni stația de epurare de pe strada Muncii deranjează pe toți cei care locuiesc sau muncesc în jurul ei, prin emanarea unui miros groaznic produs de manipularea nămolului rezultat din procesul de epurare.miros-apaserv
Pe bună dreptate oamenii sunt supărați și revoltați, dar din păcate degeaba. Soluția tehnică de depozitare și manipulare a nămolului în condiții închise ar necesita o investiție de peste două milioane de euro, bani pe care nu-i va aloca nimeni niciodată.
Pe acest subiect se pare că intenționat sau din incompetență unii nu pot vedea copacii din cauza pădurii. Haideți să vedem totuși cum de s-a ajuns la această situație de abia acum după zeci de ani de funcționare a stației de epurare.
În anii 70 comuniștii au adunat zeci de specialiști din toate domeniile și au început să lucreze la un program ce avea ca scop urbanizarea, reorganizarea și uniformizarea localitățile urbane și rurale. După ce au stabilit cum trebuie organizate orașele, unde trebuie puse spitalele, alimentările, zonele industriale, zonele de agrement și așa mai departe au emis Legea nr.58/29-10-1974 „privind sistematizarea teritoriului și localităților urbane și rurale”. Specialiștii de atunci au gândit lucrurile extrem de bine despărțind zonele industriale de cele urbane, ducând poluatorii cât mai departe de locuințe, etc.
În urma sistematizării la Piatra Neamț, printre altele, s-a decis ca această stație de epurare care va mirosi să fie construită la o distanță considerabilă de zona urbană și să se permită construirea în vecinătatea ei doar a unor unități de producție. Mai mult de atât, comuniștii au clasificat stația de epurare ca obiectiv strategic.
După venirea revoluției conceptul de sistematizare a dispărut și toată lumea s-a apucat să construiască orice oriunde, primind avize de construcție contra șpagă sau prin trafic de influență.
Așa a ajuns stația de epurare vecină cu zone comerciale și locuințe, așa a ajuns biserica de la gară să aibă lipite de ea crâșme în ambele părți, așa a ajuns grădinița 9 fără lumină naturală și lista ar putea continua la infinit.
Ni se pare normal ca cei din bazar să fie nemulțumiți de miros, ni se pare normal ca cei de la biserica de la gară să fie nemulțumiți de alcoolici care urinează pe pereții lăcașului de cult, ni se pare normal ca cei de la grădinița 9 să fie supărați că stau cu lumina aprinsă ziua, dar nu ni se pare normal să nu vedem unde este adevărata problemă și ea este acolo unde s-au eliberat autorizațiile de construcții ce nu au ținut cont nici măcar de minimele reguli de bun simț.

L.L.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. radu spune

    DIN MARATEI SI PINA LA DUMBRAVA AR FI TREBUIT SA NU SE DEA AUTORIZATIE DE DE CONSTRUCTIE NE CEREM SCUZE CA NEAM PERMIS SA LOCUIM IN ZONA

    ADMIN: Autoritățile care au dat autorizație de construcție ar fi trebuit să investească și in confortul oamenilor nu doar să le ia impozite sau in cazul in care nu poți să creezi condiții civilizate nu declara zona ca fiind locuibilă …. e o treabă de bun simt.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate