Starea drumurilor si evolutia fenomenului de zapor, conform CJSU Neamt

0

Ieri, 12.02.2012, începând cu ora 14:00, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – Neamţ (CJSU) a fost convocat pentru videoconferinţa cu Ministrul Administraţiei şi Internelor, domnul Gabriel Berca . La şedinţă au participat domnul prefect Mihai Archip şi membrii CJSU. Videoconferinţa a avut caracter de lucru, punând în discuţie măsurile necesare a fi aplicate  pentru gestionarea fenomenelor meteorologice de intensitate mare.

Domnul prefect a dispus transmiterea,  către toate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), a unei adrese pentru convocarea în şedinţă extraordinară a CLSU, pentru stabilirea măsurilor specifice de gestionare a posibilelor situaţii de urgenţă generate de fenomenele de ninsoare şi viscol.


La nivelul judeţului Neamţ sunt cinci drumuri judeţene cu tronsoane cu circulaţie pe un singur fir, la care se lucrează pentru  deblocare: DJ 157 Hoiseşti – Făurei,  DJ 155I  Tupilaţi – Baratca, DJ157A Talpa – Văleni – Dulceşti, DJ 157 H Băluşeşti – Itrineşti, DJ155L Ghindăoani – Grumăzeşti.

Pentru deblocarea şi menţinerea stării de viabilitate a drumurilor  judeţene se acţionează  pe 14 drumuri judeţene cu 14 utilaje şi 28 lucrători.

La această oră, Secţia Drumuri  Naţionale acţionează cu 9 utilaj pentru deszăpezire pe următoarele drumuri naţionale: DN 15D Piatra Neamţ – Roman, DN 15 Costişa – Piatra Neamţ – Bicaz, DN 15 Potoci – Poiana Largului – Bradu, DN 2 Secuienii Noi– Roman – Cristeşti.

În cele opt  8 spaţii de cazare pentru persoanele fără adăpost pe timp de ger, la data raportării sunt cazate 41 persoane.

Conform raportării Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, în perioada 12.02.2012 -13.02.2012 situaţia se prezintă astfel:

– 7 cazuri sociale şi de hipotermie au fost transportate cu ambulanţa;

–  9 de cazuri asistate în  UPU-ri;

– 4 cazuri sociale fără probleme medicale s-au prezentat în UPU, în ultimele 12 ore;

–  2 cazuri sociale  transportate de la UPU Piatra Neamţ la spaţiile de cazare.

În judeţul Neamţ, nu sunt unităţi de învăţământ închise.

Din analizarea prognozei pe termen scurt şi mediu: temperatura în municipiul Piatra Neamţ este de -14  0C, în municipiul Roman -15 0C şi în oraş Târgu Neamţ -150C, ninge slab, nu bate vântul şi umiditatea este de 92%.      

    Evoluţia fenomenului de zăpor:

Nivelurile şi debitele au fost în general staţionare.

Pe râul Bistriţa, amonte de acumularea Izvorul Muntelui, fenomenul de zăpor se manifestă pe o lungime de 12,45 km, începând de la viaductul Poiana Largului, până în aval 0,4 km de podul Vadu Rău (comuna Farcaşa).

Pe sectoare, situaţia se prezintă astfel:

     – pe sectorul cuprins între Viaductul Poiana Largului, până în aval 150 m de podul Ruseni (comuna Poiana Teiului), pe o lungime de 6,85 km, râul prezintă aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,2 şi 1,5 m, tronson parţial lăsat pe mijloc şi parţial curge apă peste gheaţă;

–      pe sectorul cuprins între podul Săvineşti şi 400 m în aval de podul Vadu Rău (com. Farcaşa), pe o lungime de 5,6 km, râul prezintă aglomerări de gheţuri cu grosimi între 0,2 – 1,5 m, alternând cu canal dezgheţat cu lăţimi de la 1 la 3 m pe 35 – 40% din sector;

–      de la podul Lunca (sat Lunca, com Borca) 1 km în amonte, râul prezintă pod de gheaţă.

          Din amonte curge zai pe cca. 15 – 20 % din suprafaţa apei.

Temperatura aerului la ora 17:00 la SH Frumosu (com. Farcaşa) era de – 9,5 0 C, iar la Poiana Teiului, la ora 03.00, era de  – 12 0 C.

Râul Bistriţa, în amonte de acumularea Izvorul Muntelui până la intrarea în judeţ, este supravegheat permanent, asigurâdu-se  monitorizarea fenomenului cu personal din cadrul SGA Neamţ şi cu personal angajat cu contract de prestări servicii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate