Stabilirea unui parteneriat pentru realizarea unei scheme de garantare pentru tineret în județul Neamț – România

0

headCamera de Comerț și Industrie a județului Neamț în parteneriat cu Asociatia Ecoforest Neamț, Directia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț și Instituția Prefectului Județului Neamț, implementează începând cu data de 01.10.2013, pe durata a douăsprezece luni, proiectul ”Stabilirea unui parteneriat pentru realizarea unei scheme de garantare pentru tineret în județul Neamț – România”.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul acțiunii pregătitoare ”Youth Guarantee”, VP/2012/012 aprobat prin acordul de finanțare VS/2013/0225.

Prin proiect se urmărește atingerea următoarelor obiective:

  • Constituirea unui parteneriat activ la nivelul județului Neamț pentru activități durabile de sprijinire a tinerilor care părăsesc sau urmează să părăsească sistemul institutional de protecție, în vederea integrării socio-profesionale;
  • Elaborarea unei Metodologii care va constitui o „Schema de garantare pentru tineret”, aplicabilă pentru grupul țintă selectat;
  • Punerea în practică, testarea pilot a Metodologiei de pregătire în vederea integrării pe piața muncii a grupului țintă, prin abordari inovative și sustenabile în cadrul unui experiment pilot aplicat la scara mică, într-un studiu de caz.

În aproape șase luni de implementare a proiectului a fost creată o bază de date cu peste 100 tineri cu vârste între 16 și 24 ani care au părăsit sau urmează să părăsească sistemul de protecție instituționalizat din județul Neamț. Acești tineri au participat la acțiuni de consiliere individuală și de grup, în scopul identificării barierelor așa cum sunt percepute de ei cât și pentru proiectarea de instrumente adecvate de integrare pe piața muncii, care ulterior vor fi incluse in Metodologie. Dintre barierele identificate de tinerii intervievați s-au evidențiat: proceduri birocratice, impedimente în recunoașterea calificărilor inițiale, competiția cu alți tineri mai bine pregătiți, lipsa abilităților de comunicare și relaționare socială etc. Participanții la interviuri au perceput formarea profesională ca o cale de dezvoltare în carieră și o modalitate sustenabilă în găsirea unui loc de muncă. Din grupul țintă au fost selectate 22 persoane care și-au exprimat interesul de a participa la cursuri de formare profesională. Conform documentelor de intervievare au rezultat nevoi de formare profesională în domeniul comunicării – relaționării și respectiv în domeniul IT.

În cadrul proiectului a fost creat site-ul www.youthguarantee.ccint.ro, o platformă de lansare pe piața muncii, menită să faciliteze medierea tinerilor instituționalizați, printr-un sistem electronic on-line. Tinerii vor fi invitați fie să efectueze stagii de practică în domeniul în care au obținut o calificare profesională în timpul instituționalizării, fie pentru familiarizarea acestora cu disciplina muncii într-o întreprindere sau instituție care a aderat la parteneriat.

Firmele din județul Neamț, patronate, sindicate, administrația publică sunt rugate să se înscrie pe site-ul www.youthguarantee.ccint.ro prin completarea formularului de adeziune la Schema de garantare pentru tineret. Aderarea la acest parteneriat contribuie la succesul integrarii acestor tineri pe piata muncii.

Pentru informații suplimentare contactați Camera de Comerț și Industrie a județului Neamt – manager proiect – Mihaela Constantinescu sau asistent manager – Ana Ciobanu, telefon 0233 216663, e-mail: [email protected].

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate