Sporturile de echipă și doritorii funcției de primar la Piatra-Neamț

0

Anunțarea candidaților considerați drept principali la funcția de primar al municipiului Piatra-Neamț, pentru a completa odată tabloul de concurs, se lasă așteptată. Bârfa generalizată, dacă o privim ca pe un soi de sport de masă toxic, ne plasează cu siguranță între premianții țării. Iată, o bârfă veselă tare nu e cea despre candidați de fațadă la PSD și PNL, astfel încât să-l împingă în câștigător pe Liviu Harbuz de la partidul lui Ponta de să-i iasă pe nas funcția de primar peste un oraș blocat, fără viitor. (În urmă cu patru ani, ehe, era altceva…) Bârfa veselă e alta, vine din sectorul politic dominat de Mugur Cozmanciuc. Spune că de aici ar pleca o propunere de candidat, iar Centrul, probabil în urma unui… PACT discret, aprobă o alta.

Așteptarea de la poale de Ceahlău, mai ales între Pietricica, Cernegura și Cozla, pe lângă bârfe, este condimentată (sau colorată) și cu alte vrăji jenante. Pesediștii și peneliștii dau mereu cu gurițele alea proprii și impersonale, presupus misterioase și mieroase de către ei înșiși, despre nu știu ce măsurători și sondaje, extrem de detaliate, aprofundate până la nivel de cătun, ca sa vadă ei ce candidați aduc suucesul în alegeri. Serios? Nu cred nici ei bazaconia. Operațiuni de cercetare sociologică de anvergură puțini sunt în stare să le facă în România. Ar implica, la nivel național, legiuni întregi de specialiști și operatori de teren calificați. Foarte interesant ar fi, pe fondul unei fărâme de respect față de noi, să ne șoptească cineva socoteala cu eșantionarea repondenților. Oricum, costurile sunt uriaș de uriașe, chiar dacă gândul generos zboară spre compensații din fondul de furăciuni al partidelor de forță.

● Răzbunarea sporturilor de echipă pe viitorul primar

La Piatra-Neamț, în ciuda tabloului de concurs incomplet, candidaților li se pregătește ceva, o provocare. Din partea unui grup de inițiativă care a început a strânge rândurile din toamna trecută. Grupul are resurse suficiente de influență încât să poată negocia susținerea acordată la vedere unui candidat.

Provocarea constă în reclădirea sporturilor de echipă care, odinioară, au adus o faimă de vis. Asta înseamnă, în clar, că nu vorbim de futsal sau cine știe ce neocoțcăreli. Apoi, e cazul să amintim repede că fotbalul de nivelul celui care ne-a dus în fața lui Juventus Torino, pe vremea când părinții multor cititori curenți nu se cunoșteau, trebuie tratat în primul rând ca o comandă socială. Cine și cum a profitat, cum a deturnat fotbalul, nu-i pentru acest moment.

Provocarea curentă vizează în principal voleiul și handbalul, masculin și feminin. (În ultima vreme s-a aflat despre o formidabilă, o impresionantă inițiativă direcționată exclusiv spre handbalul masculin. Cel mai probabil, le se va propune să facă front comun.)

În curând, amintirea gloriei handbalului masculin și voleiului feminin pietrean nu se vor mai număra în ani, ci în zeci de ani. FibrexNylon și FibrexMania, la braț cu fenomenul Volei Club UNIC, sunt greu de repetat în aceleași coordonate de succes. Cupe ale României și medalii de campioni/campioane să defileze pe străzile orașului e greu de preconizat dacă mai apucăm vreodată. Numai că beneficiile nu s-au contabilizat doar în gloria sportivilor și antrenorilor, a finanțatorilor. (Dacă un Gheorghe Ștefan sau Vasile Ouatu au avut și trasee politice, total diferite după cum se știe, Petru Paleu a ratat ca fraierul o asemenea ocazie în 2004.) O comunitate întreagă trăia prin acele performanțe și împărțeam celebritatea cu performerii. Tinerilor li se deschidea alt orizont spre succese sportive elegante, impresionante. Nu trebuia să le atingă fiecare – era suficient să lupte, să viseze. Adică, să bată mingea, să sară, să alerge. Cu cap și după reguli, sub îndrumare calificată.

● Tolba cu beneficii se umple din copilărie

Sportul de performanță, cel de echipe în special, aduce o sumedenie de alte beneficii. Pe vremuri, cunoașterea acestora ținea oarecum de cultura generală. Astăzi, gândidu-ne numai și numai la copiii seduși de oferta de dansuri și diversitatea de arte marțiale, parcă eziți să cauți și să reamintești beneficiile sportului de echipă așa cum sunt prezentate, de exemplu, de Asociația pentru psihologia sportului:

  • Sportul de echipă influenţează creşterea stimei de sine la copil.
  • Sportul de echipă îmbunătăţeşte şi dezvoltă abilităţi de comunicare, inclusiv de ascultare şi vorbire.
  • Sportul de echipă încurajează construirea relaţiilor bazate pe încredere cu adulţii.

Din materialul asociației – cu titlul „Sportul de echipă, impuls al dezvoltării copiilor”, semnat de psiholog Constantin Erna – impecabail structurat și descoperit întâmplător, merită reținute și următoarele, în contextul provocării anunțate:

■ „Ceea ce diferenţiază un sportiv de performanţă de o persoană sedentară, constă nu numai în calitatea masei musculare şi a plămânilor ci şi în gradul de dezvoltare a creierului.

Sportivii au nevoie să ia decizii importante într-un interval de timp scurt, atunci când participă la o competiţie sportivă. Aceştia au nevoie să anticipeze execuţiile tehnice ale adversarilor şi să acţioneze înainte ca cei din echipa adversă să o facă, la acestea adăugându-se şi informaţii ale subconştientului: câtă greutate să fie lăsată pe un picior, de exemplu sau cât de repede trebuie trebuie să rotească încheietura mâinii pentru a elibera mingea.”

■ „În ultimii ani, cercetările în neuroştiinţe au acordat atenţie felului în care se dezvoltă creierul unui sportiv. Acţiunile unui sportiv sunt mult mai mult decât un set de răspunsuri automate. Ele fac parte dintr-o strategie dinamică de a face faţă provocărilor în timpul competiţiilor sportive. Creierul începe prin stabilirea unui obiectiv, de exemplu, pasarea mingii de fotbal şi calculează cel mai bun curs al acţiunii pentru ca jucătorul să ajungă la ea. Deoarece creierul începe emiterea de comenzi, începe de asemenea să facă predicţii cu privire la ce fel de senzaţii vor apărea în organism atunci când obiectivul este atins. În cazul în care aceste previziuni nu se potrivesc cu senzaţiile reale, creierul revizuieşte planul, astfel încât eroarea să fie redusă.”

■ „Pentru a înţelege modul în care sportivii ajung să ia cele mai bune soluţii, o echipă de neurologi de la Universitatea Sapienza din Roma au realizat experimente în care sportivi de performanţă şi persoane care nu practicau sportul, au îndeplinit aceeaşi sarcină. S-au măsurat şi s-au comparat undele cerebrale ale sportivilor şi ale persoanelor care nu practicau sport, în stare de repaos, cu ochii închişi. În cazul sportivilor, undele alfa s-au dovedit a fi mai puternice, ceea ce indică o mai mare uşurinţă în a se odihni. Acest lucru, dovedeşte faptul că, în cazul sportivilor, creierul este ca o maşină de curse care poate merge pe pilot automat însă care este pregătită în orice moment să intre in acţiune.

S-au măsurat şi undele cerebrale ale celor două categorii de persoane, în stare de acţiune. S-a constat că în cazul sportivilor, creierul este mai eficient prin faptul că se ajunge la obţinerea rezultatului dorit prin implicarea unui număr mai mic de neuroni, deci cu un efort mai mic.

Cu cât creierul este mai eficient, mai antrenat, cu atât sunt şanse mai mari să se atingă obiectivele stabilite. Cu cât persoana se antrenează mai mult pe plan sportiv, cu atât capacitatea creierului de a opera rapid cu informaţii noi, creşte.”

● Așteptând ziua ieșirii în public

La prima vedere, resursele financiare proprii ale municipalității pietrene sunt descurajante. Mediul privat care încă respiră – și nu-i străin de generozitate pentru performanțe sportive – e cel cunoscut, întins în toate părțile, de la sănătate la cultură și diverse acțiuni filantropice. Greu de crezut, pe de altă parte, că vor exploda pe undeva noi afaceri ultraprofitabile, din categoria celor care nu se ascund vederii publice.

Atunci, ce poate face un primar care înțelege, care e atașat de nevoia vitală de relansare a sporturilor de echipă? Tocmai aici e cheia provocării. Cei din grupul de inițiativă vor să evalueze proiectele fiecăruia, desigur dacă onor candidaților nominalizați le pasă de sportul serios. Și dacă au curajul să se prezinte în fața alegătorilor cu un angajament politic în acest sens, cu sporturile de echipă declarate ca prioritate a unei administrații prietenoase, normale sau cum s-o intitula ea.

În așteptare, o certitudine. Grupul de inițiativă se pregătește să iasă în public în perioada următoare. La cum arată pregătirea sezonului electoral, nu este defel exclus să îi încurce rău de tot pe vânătorii de voturi și cu alte surprize.

Viorel COSMA

Foto: Facebook.com

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate