Spitalul din Roman oferă explicații unor acuzații aduse de un pacient

0

Spitalul Municipal de Urgență Roman a răspuns public acuzațiilor aduse în mediul online de un pacient. Cazul este prezentat aici – click.

„Având în vedere postările din mediul on-line și acuzațiile aduse de către doamna M. R. cu privire la timpul lung de asteptare în cadrul CPU Roman, dorim să lămurim urmatoarele aspecteː

Pacienta M. R. în vârstă de 37 de ani, a fost transportata din Piatra Neamt la CPU Roman cu o ambulanță SAJ în seara de 16.01.2021, la ora 21.10, policontuzionata în urma unui accident rutier.

La ora 22.00 a fost consultată de medicul CPU de gardă, i-au fost recoltate analize, s-au efectuat EKG, radiografie si CT. S-a respectat timpul de asteptare, cazul fiind încadrat in cod verde de urgent, timpul maxim de asteptare până la primul consult fiind de maxim 60 de minute.

In jurul orei 23.30, s-a efectuat examen radiologic rezultând că pacienta nu prezinta fracturi, nici semen de pneumotorax si fără leziuni post traumatice. Pana la primirea rezultatelor pacienta a stat pe targa metalică existand suspiciunea unui traumatism mai grav la coloana.

Ca in orice institutie, și în spitale sunt reguli bine stabilite. Chiar dacă uneori nu sunt pe placul tuturor, aceste reguli trebuie respectate.

Asadar, dorim sa lămurim circuitul pacientului în CPUː

1.ZONA DE TRIAJ- există un asistent permanent care stabilește prioritatea urgentelor după reguli clare, stabilite prin protocolul național de triaj.In funcție de gradul urgenței, timpul de așteptare în triaj este de la 0 la 240 minute.

2.CONSULTUL MEDICULUI URGENTIST cu stabilirea investigațiilor necesare: analize, EKG, radiografie, ecografie, CT, tratament.

3.EFECTUAREA INVESTIGATIILOR cu așteptarea rezultatelor care pot dura câteva ore (ex. 20 de minute pentru analize hematologice, 2 ore pentru analize biochimice si câteva ore pentru radiografie, tomograf).

4.CONSULTURI DE DIVERSE SPECIALITĂȚI care pot dura , in funcție de gradul urgentei , de la câteva minute la câteva ore (chirurgii, ortopezii pot fi în sala de operatie).

Timpul prelungit de sedere în CPU se poate datora:

-complexității crescute ale unor cazuri grave care necesită timp și resurse umane pentru stabilizare (resuscitare, infarct, pacienți instabili);

Foaia de CPU este valabilă 24 de ore astfel încât pacienții pot rămâne în CPU atât cât e nevoie pentru investigații și observare (maxim 24 de ore). Mai ales in cazul accidentelor rutiere, pacienții rămân in CPU timp maxim posibil, pentru supraveghere de specialitate, pentru a fi în siguranță în cazul în care apare simptomatologie pentru acele cazuri în 2 timpi.

Nu are nimeni interes sa țină pacienții mai mult decât este necesar.

Sunt unele cazuri, în această perioadă de pandemie, când timpul de staționare creste și din cauza faptului ca mulți pacienți nu au cu ce se reîntoarce la domiciliu (Piatra,Tg Neamț, etc) astfel încât se așteaptă ambulantele pentru retururi.

Testele rapide se fac conform recomandărilor de la minister. Conform metodologiei, aceste teste sunt folosite pentru pacienții cu simptomatologie confuză, cei care prezintă suspiciune de Covid-19 și pentru cazurile de contact direct cu persoane depistate pozitiv cu virusul SARS-COV-2 .”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate