Specialiștii ne confirmă: Telefoanele mobile ne pot îmbolnăvi de cancer!

1

Daca înainte existau doar bănuieli, de acum e oficial: telefoanele mobile ne pot îmbolnavi de cancer cerebral. Confirmarea vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății care a facut publică această concluzie.

Este pentru prima data cand o institutie de asemenea calibru recunoaste riscul la care suntem supusi cand folosim astfel de aparate. 30 de specialisti OMS din 14 tari au analizat timp de opt zile la Lyon toate studiile facute vreodata pe tema efectului nociv al telefoanelor mobile.
„Dovezile, care continua sa se acumuleze, sunt destul de solide pentru a spune ca folosirea telefonului mobil poate duce la aparitia cancerului”. Aceasta este concluzia expertilor.
Este vorba despre un risc sporit de gliom, o forma de cancer cerebral. Mai precis, riscul a crescut cu 40% la persoanele care au vorbit in medie 30 de minute pe zi la mobil. Pentru alte forme ale bolii, nu exista inca suficiente dovezi. OMS include telefoanele mobile in aceeasi categorie de agenti cancerigeni din care fac parte DDT-ul si vaporii de benzina.
Cu alte cuvinte, nu exista suficiente studii pe termen lung care sa demonstreze ca radiatiile telefoanelor mobile nu au efecte adverse asupra oamenilor, dar exista suficiente date care arata o posibila legatura cu imbolnavirile de cancer. Asadar, a decis OMS, utilizatorii acestor tipuri de aparate ar trebui avertizati.
“Cea mai mare problema pe care o avem este ca numai dupa cateva decenii de expunere putem evalua consecintele celor mai multi factori din mediul inconjurator”, a declarat doctoral Keith Black, seful catedrei de neurologie al Centrului Medical Cedars-Sinai din Los Angeles.

Tipul radiatiilor emise de telefonul mobil se numesc non-ionizate. Nu sunt similare cu radiatiile emise la o radiografie, ci, mai degraba, cu cele emise de cuptoarele cu microunde, insa la o intensitate mai mica.
Radiatiile cuptoarelor cu microunde, in cel mai simplist mod, au aceleasi efecte asupra organismului ca si asupra alimentelor, adica “gatesc” creierul. Asadar, pe langa contributia la aparitia cancerului si tumorilor, pot avea efecte negative si asupra functiei cognitive a creierului, din moment ce tinem telefonul la ureche in zona lobilor temporali.

Doua recomandari OMS in folosirea telefoanelor mobile
„In asteptarea altor cercetari, este important sa ne luam masuri de precautie, precum folosirea de dispozitive hand-free sau comunicarea prin SMS-uri”, sunt recomandarile OMS.

In 2010, au fost facute publice si rezultatele celui mai mare studiu international despre legatura dintre cancer si telefoanele mobile. Acestea au aratat ca subiectii care au folosit mobilul timp de 10 sau mai multi ani au contibuit, din pacate, la dublarea ratei de gliom, un tip de tumora la nivelul creierului.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Tamba Elena spune

    Chiar daca sa atiut sau chiar se stie intr-un mod mai sigur ce boli ne produc telefoanele mobile, nimeni nici un utilizator [mai ales cei la scara mare 10-12 oreu telefonul la ureche] nu-si dau seama si nu gindesc la ca se poate intimpla pe viitor. Este foarte practic este foarte bine ca se pot rezolva problemele cu ” viteza secolului’, dar tot atit de repede se rezolva si inbolnevirile si scurtarea vietii

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate