Sorin Potolea, noul City Manager al municipiului Piatra-Neamț – Cine este și ce vrea administratorul public (VIDEO)

0

În cadrul ultimei noastre emisiuni, l-am avut alături pe domnul Sorin Potolea, noul City Manager al Municipiului Piatra-Neamț.

Domnul Sorin Potolea este, așa cum spune el, „gălățean, dar de treizeci de ani – pietrean”. Chiar dacă, după spusele sale, îl leagă foarte multe lucruri, copilăria, tinerețea, de Galați, până la urmă se pare că Municipiul Piatra-Neamț a devenit locul său de suflet: „Așa s-a întâmplat în viață, repartiții, căsătorie și toate celelalte”.

Economist de meserie, cu o experiență destul de vastă în zona financiar-bancară, a coordonat grupuri de retail în sistemul bancar, însă domnul Sorin Potolea a ales să încheie relația cu sistemul bancar pentru că „lucrurile mergeau într-o direcție mult prea centralizată și mult prea sistematizată”, lucruri ce l-ar fi forțat să plece din Piatra-Neamț spre un alt oraș, spre noi oportunități, dar a preferat ca, împreună cu familia, să rămână în Piatra-Neamț.

Robert Iosub: Cum ați ajuns în poziția de City Manager?

Sorin Potolea: „Eu am acceptat provocarea domnului primar de a colabora în cabinetul dumnealui acum un an, un an și ceva când m-a sunat și m-a rugat să mă alătur unei echipe de consilieri. (…) M-au rugat prieteni de-ai lui și dânsul personal să vin în cabinet. Așa am ajuns în cabinet, am intrat în contact cu administrația publică, mi-am dat seama că e de lucru și în momentul în care Vlad Moscalu, fostul administrator public, a decis să plece, am considerat și domnul primar a considerat că e mult mai rapidă o soluție de numire. Puteam să apelăm și la o altă variantă probabil, dar a preferat să meargă pe varianta asta pentru a asigura o tranziție foarte rapidă de la vechiul administrator public către noi și în același timp să nu creăm prea multe, să spunem, dezechilibre în activitatea de zi cu zi pentru că sunt multe proiecte în derulare și erau lucruri care ar fi fost neplăcute pentru aparatul primăriei. Aveam experiență de aproape un an de zile, lucrasem cu majoritatea departamentelor din primărie și domnul primar a considerat că e bine să putem colabora în echipă, împreună”.

Robert Iosub: Ați venit dintr-un domeniu în care totul funcționează pe proceduri, totul funcționează pe reguli, toți oamenii aveau o pregătire continuă. Ați venit într-un domeniu în care, nu neapărat la Primăria Piatra-Neamț, în general în administrația publică din România este un „hei-rup”, nimic nu este predictibil, legislația este, de asemenea, nepredictibilă. Cum vă descurcați în acest „semi-haos”, față de ce ați avut înainte?

Sorin Potolea: „Pe de o parte, sistemul în care am lucrat eu cel mai mult, 20 de ani am lucrat în Raiffeisen, este destul de procedurat și din punct de vedere al similitudinii nu prea sunt diferențe, cel puțin ca și organizarea cadrului legal. Marea problemă este, într-adevăr, cea legată de schimbările foarte rapide din legislație, mai ales în perioada ultimilor doi ani au fost schimbări foarte puternice legate de absorbția de fonduri europene. N-aș putea spune neapărat că este haos, ci mai degrabă aș spune că este o lipsă de colaborare între departamente și asta se vede, mai puțină transparență către cetățean și astea sunt lucrurile la care probabil va trebui să lucrez.

Robert Iosub: Este foarte importantă și experiența dumneavoastră pentru că veniți pe un fond de proiecte. Sunt multe proiecte la Primăria Piatra-Neamț care din punct de vedere financiar, din cauza evoluției economiei, din cauza evoluției prețurilor, a inflației, nu mai au nicio legătură între ce și-au programat ei la început cu ce este acum. Au nevoie de o salvare.

Sorin Potolea: „Da, aici putem împărți lucrurile, să zicem, în trei: Bugetul local – care la momentul acesta nu prea ne dă marjă de manevră, suntem cu destul de puține posibilități de a mai face investiții noi, sunt doar investițiile care sunt în derulare și o să le vedeți deja în bugetul programat pentru 2023; e cealaltă componentă de care spuneați și dumneavoastră, componenta de fonduri europene, care sunt în derulare 2014-2020, la care avem o componentă destul de puternică de susținut din bugetul local și aici o să vă spun la ce ne-am gândit; și zona 3, zona de PNRR, unde în principiu contribuția primăriei ar trebui să fie spre zero sau deloc (…).

Robert Iosub: În afară de presiunea financiară, care va fi una foarte, foarte mare, ce vă propuneți să faceți din poziția de administrator public? Care este viziunea dumneavoastră sumară, pentru că sunteți la început?

Sorin Potolea: „De acord, pe de o parte faptul că sunt la început, pe de altă parte nu sunt nici Făt Frumos, nici Harap Alb și nici nu mi-am dorit vreodată rolul unor asemenea personaje. Timpul e scurt, nu putem vorbi de viziuni pentru ani, e mai degrabă o chestiune tactică, de moment, să vedem cum derulăm proiectele aflate în execuție și, sigur, ce pot face eu în momentul acesta, până la urmă trebuie văzută toată activitatea în trei dimensiuni: una dintre dimensiuni este echipa cu care lucrezi, cealaltă e cea legată de cetățeni, și cealaltă dimensiune este legată de rezultatele pe care le pui la bătaie, sau mă rog, scopul final, până la urmă. Pe fiecare dintre zonele acestea e de lucru: în zona echipei, cred că e partea de colaborare, cum spuneam, și faptul că în anumite zone suntem depășiți ca și capacitate, nu exclud că probabil sunt zone în care nu avem cu toții de treabă, dar sigur sunt și zone în care suntem depășiți de capacitate și aici va trebui să abordăm mai pragmatic lucrurile, adică să încercăm să ne așezăm pe proiecte mult mai mari și să nu ne mai împrăștiem în proiecte mărunte. (…)

Robert Iosub: Sunteți deja de un an de zile în zona primăriei, ce credeți că ar trebui schimbat prima oară, dacă ar trebui ceva schimbat? Nu schimbat, corectat, aranjat. Unde ar trebui să se concentreze puțin acțiunea primăriei?

Sorin Potolea: „Simplificarea foarte mult a fluxurilor interne. Avem foarte multe fluxuri interne care s-au moștenit, s-au întâmplat de la zi la zi și așa le-am perpetuat, iar la nivelul primarului și la nivelul cabinetului primarului e foarte greu să stabilești într-o săptămână ce e. Acolo e o chestiune pe care trebuie să o facem împreună, deci trebuie să luăm fiecare departament în parte și să vedem unde sunt lucruri care se repetă. O altă chestiune care cred că trebuie discutată și deja am discutat-o cu domnul primar este pe partea de delegare de autoritate. Deci, sunt oameni care pentru o simplă semnătură, pentru un simplu aviz, trebuie să ajungă până la viceprimar, ceea ce mie mi se pare cu totul absurd. La fel, digitalizarea – când am venit eu în primărie era început deja procesul, dar l-am dinamizat. Acolo, când ai deja documente în cadrul primăriei, ar trebui ca anul viitor când vii la revizuire să nu mai solicităm decât ce e nou, altceva ar trebui să ai deja acolo. (…)”

Robert Iosub: Ca să rămânem pe zona de paralele, să putem face o paralelă: ați venit dintr-un domeniu în care noțiunea de formare profesională continuă avea valoare. Vă gândiți să o implementați, poate ar trebui, repet, nu neapărat în Primăria Piatra-Neamț, în general în administrația publică locală. Nu credeți că ar trebui implementat acest sistem? Să își facă update la cunoștințe?

Sorin Potolea: „Sistemul, din fericire, legislativ există. Deci, există obligația fiecărui primar și a fiecărei primării, a fiecărei instituții publice, de a-și implementa anual cheltuieli cu aceste școlarizări. (…) Acum se încearcă în Agenția Funcționarilor Publici monitorizarea procesului de pregătire și mi se pare că e un pas cu mult înainte, pentru că dacă lăsăm la dispoziția primarilor sau a departamentelor primăriilor ce oameni trimit la curs și ce oameni nu își trimit, sau ce buget alocă, nu ajungem la un capăt. În PNRR, am văzut, sunt câteva componente pe partea asta de formare profesională, dar e mult. Din păcate, sau din fericire, cei care lucrează în primării, majoritatea vin cu cunoștințe din afară.

Robert Iosub: În afară de proiecte, un al doilea obiectiv care ar fi? Pentru că la proiecte, nici nu visa Primăria Piatra-Neamț că va avea atâtea proiecte simultan. E un multitasking destul de greu pentru administrația locală. Un obiectiv secundar care ar fi?

Sorin Potolea: „Colaborarea cu celelalte instituții cu care lucrăm în piață. Chiar astăzi am avut o întâlnire cu administratorul public de la județ (…) am realizat că avem foarte multe puncte de contact. Sunt proiecte la care ei lucrează și au vrut să vadă poziția noastră, avem și noi proiecte în care să colaborăm, deci cred că e a doua zonă în care trebuie să ne uităm. (…)”

Robert Iosub: Va fi foarte greu, pentru că sunt foarte „zăpăcite”, ca să spunem așa, toate lucrurile. Sunt o bucățică acolo, o bucățică acolo, până ce o să le adunați înapoi s-ar putea să apară sincope în activitatea firmelor.

Sorin Potolea: „Da, pe de altă parte, din experiența anilor trecuți, nu ne mai permitem să mergem cu mai multe odată și cu termene foarte scurte pentru că aparatul primăriei nu reacționează cu viteza cu care a fost obișnuit și cu care și domnul primar, când a venit și-a dorit foarte multă viteză, transparență, dar realitatea e alta și din motive legate de legislație, și echipă și alte aspecte.”

Robert Iosub: Da, este foarte interesant tot ce mi-ați spus dumneavoastră, acum să le vedem și realizate, pentru că depinde foarte mult de oamenii pe care îi aveți în echipă. Eu întotdeauna spun că secretul e să conduci o echipă cu oameni mai deștepți ca tine, dar e puțin probabil în administrația publică din România să găsești o echipă în care toți să fie omogeni și să vrea să „tragă la aceeași căruță”.

Sorin Potolea: „M-aș întoarce la ce ați spus dumneavoastră mai devreme, din punctul meu de vedere nu e nimeni mai deștept decât celălalt, sau mă rog, fiecare avem părerea unuia despre celălalt sau despre noi înșine. Problema este să pui omul potrivit la locul potrivit. Într-o societate comercială lucrurile astea sunt mai ușor de făcut, într-o zonă în care lucrezi cu funcționari publici e mai greu, dar dacă comunici cum trebuie, dacă lucrurile merg în direcția în care trebuie, eu sunt convins că oamenii înțeleg și acceptă, dar e clar că e vorba de o schimbare.”

Robert Iosub: Lucrurile evoluează extraordinar de repede, mult mai repede decât societatea. Impunerea unor norme noi, supravegherea, reducerea noxelor, reducerea mersului cu mașina, reducerea locurilor de parcare, credeți că oamenii sunt pregătiți pentru ce vreți să le faceți în Piatra-Neamț? Nu zic că este rău sau bine, credeți că populația este pregătită pentru această evoluție?

Sorin Potolea: „Aveam două alternative: Una este cea în care să rămânem într-o zonă în care eram poate stațiune turistică zen, și o direcție în care acceptăm provocarea. Din fericire pentru noi, provocarea asta este etapizată la nivelul UE, pe programe de finanțare și nu prea poți să pierzi pașii. Dacă ai pierdut pasul cu partea de culoare de mobilitate, când vin proiectele următoare nu mai poți să apelezi la proiectele următoare pentru că nu ai primul pas făcut. (…) Da, niciunul dintre noi nu cred că este pregătit pentru schimbările care se întâmplă, pe de altă parte, ce preferați: să contemplăm sau să intrăm în schimbare?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate