Situația războiului din Ucraina se complică foarte PERICULOS! Transnistria vrea independență față de Moldova

2

Situația războiului din Ucraina se complică foarte periculos!

Transnistria este o parte din Republica Moldova, controlată de armata rusă. Acolo se află mari depozite de armament ale rușilor și multă tehnică militară, inclusiv avioane. Această zonă controlată de ruși și-a cerut azi recunoașterea independenței pe motiv că Moldova vrea să intre în UE și cei din Transnistria nu ar vrea. Aceasta va duce cel mai probabil la un conflict, Moldova nefiind de acord să cedeze Rusiei acest teritoriu.

depozit de armament în Transnistria

În Transistria, la ora actuala rușii au pe lângă soldați, zeci de mii de tone de muniție, de artilerie, de infanterie, echipament militar etc. Ca să înțeleagă toată lumea, Rusia are acum depozitată în Transnistria muniție echivalentă cu o bombă atomică de 10 tone. Dacă intră și Transnistria ocupată de ruși în conflict cu Moldova, războiul poate căpăta dimensiuni apocaliptice pentru România și pentru țările învecinate. Acest subiect al independenței Transnistriei este un pericol major și poate duce la un război extins și aproape imposibil să mai fie controlat.

Ministerul de Externe al regiunii autonome Transnistria a transmis astăzi pe site-ul oficial un comunicat de presă prin care cere recunoașterea suveranității și independenței.

Transnistria, de facto, este un stat separatist autoproclamat, nerecunoscut decât de alte trei state separatiste nerecunoscute sau parțial recunoscute: Abhazia, Artsakh și Osetia de Sud, situat în fâșia îngustă de pământ dintre râul Nistru și granița moldo-ucraineană, care este recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei. Capitala și cel mai mare oraș al său este Tiraspol. Republica Moldova a pierdut controlul acestei zone în urma intervenției armatei ruse în conflictul din Transnistria. În acest moment, armata rusă continuă să staționeze pe teritoriul Moldovei în această zonă.

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, joi, 3 martie, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Iată ce solicită Transnistria astăzi, 4 martie 2022:

Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și modificând radical circumstanțele reglementării definitive a relațiilor moldo-transnistrene.

Înțelegem decizia conducerii republicii noastre vecine.

Cu toate acestea, cererea Moldovei de aderare la UE în ceea ce privește conflictul prelungit nerezolvat dintre Transnistria și Moldova, fără a ține cont de opinii și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană, ignorând în același timp discuția acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională, marchează încheierea procesului de reglementare, necesitând înregistrarea legală internațională urgentă.

Decizia autorităților moldovenești reprezintă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către autoritățile supranaționale de la Bruxelles și trecerea la dezvoltarea militaro-politică și economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident.

(…)

În noile circumstanțe, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să se angajeze în dialog cu Transnistria în vederea unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică de bună vecinătate a două state independente prin semnarea un acord interstatal cuprinzător.

În același timp, solicităm Națiunilor Unite, OSCE, mediatorilor și observatorilor în procesul de negociere și comunității internaționale în ansamblu să recunoască realitatea de peste treizeci de ani sub forma Republica Moldovenească Nistreană, să asigure respectarea dreptul poporului la autodeterminare şi de a stabili relaţii diplomatice.

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Marius spune

    Asa si? Sa plece rusnacii de acolo. Sau ar trebuie sa stea pentru ca ce? Un lucru am observat de la începutul războiului, românii sunt foarte primitori dar extrem de lași. Acuma e clar de ce suntem unde suntem. „capul plecat sabia nu-l taie” cea mai retardata zicală Ever

  2. vasile r spune

    Domnilor , nu mai exista partidul care salveaza ramania??????
    unde este AUR salvatorii tarii
    nu i-am vazut prin vama sa ajute cetatenii

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate