Situația în Neamț a cazurilor de hepatită, tuberculoză și HIV/SIDA: „Acces echitabil: vocea tuturor contează!”

0
  • CAMPANIA ”LUNA NAȚIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE BOLILE TRANSMISIBILE (BT): HIV/SIDA, TUBERCULOZA (TB) ȘI HEPATITA”
  • SLOGAN: ACCES ECHITABIL, VOCEA TUTUROR CONTEAZĂ!

       Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Neamț derulează în luna decembrie 2021 Campania ”Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile (BT): HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) și HEPATITA”, în contextul pandemiei COVID-19.

       În România în sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş” – Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România. In anul 2020 au fost raportate 432 cazuri noi HIV/SIDA.

Institutul Național de Pneumoftiziologie “Prof. Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România a raportat în sistemul european TESSy pentru anul 2019 – 11618 cazuri de tuberculoză, cu 4,8% mai puține față de anul precedent.

      Conform Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale B, în paralel cu variații minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală C. În anul 2020 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C – 48 cazuri, de aproape 5 ori mai puține față de anul precedent (234).

        Situația statistică în județul Neamț se prezintă astfel:

  • pentru tuberculoză în anul 2020 s-au înregistrat 212 cazuri noi în scădere față de anul 2019 (300 de cazuri noi); în primele 9 luni ale acestui an s-au înregistrat 162 de cazuri noi;
  • pentru hepatita B  în anul 2020 s-a înregistrat 1 caz nou, în scădere față de anul 2019 (4 cazuri noi);
  • pentru hepatita C în anul 2020 nu s-a înregistrat niciun caz nou, față de anul 2019 când s-au înregistrat 2 cazuri noi);
  • pentru infecția cu HIV/SIDA în anul 2020 s-au înregistrat 13 cazuri noi, iar în primele 10 luni ale anului 2021 s-au înregistrat 7 cazuri noi; în anul 2020 s-au înregistrat 6 decese, iar în primul semestru al anului 2021 au fost înregistrate 2 decese.

      Infectarea cu HIV, TB sau Hepatită virală (HV) schimbă o viață, nu doar in termeni de sănătate personală, dar și de risc de sărăcie, marginalizare și stigmatizare.

     Pandemia COVID-19 a dezvăluit inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre. Această criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, această criză este și un apel de trezire, o oportunitate de a face lucrurile diferit – mai bine și împreună.

      Eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului și a adaptării la gen sunt esențiale pentru a pune capăt pandemiilor care se confruntă cu aceste boli transmisibile și cu COVID-19.

      În județul nostru se organizează următoarele activități:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București
  • către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ, reţeaua de medicină de familie și medicină școlară prin intermediul poştei electronice;
  • tipărirea și distribuirea de postere în unități medico-sanitare, medicilor de familie, asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ a comunicatului de presă şi pe pagina de facebook a materialelor grafice (infografic, poster, pliant) primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

      Campania dedicată informării și conștientizării despre impactul acestor boli transmisibile este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate