Situația adăpostului de câini fără stăpân, adusă în discuție la sediul Salubritas

0

În data de 31.01.2019 a avut loc o întâlnire a conducerii societății Salubritas reprezentată prin director Sauciuc Cristian și dr. Cătălina Feldeorean, cu reprezentantul Asociației Prieten Credincios, respectiv dr. Andrei Tudor.

La întâlnire a mai participat d-na Mirela Arvinte colaboratoare a asociației Muchița, precum și dl. City Manager Bogdan Pușcașu împreună cu dl. consilier local Teodorescu Constantin.

În cadrul acestei întâlniri s-a discutat despre situația adăpostului de câini și a protocolului de colaborare dintre Salubritas și Asociația Prieten Credincios, făcându-se un bilanț al activității pe anul 2018.

Din acest bilanț prezentăm câteva date concrete. La 01.01.2018 erau în adăpost 212 câini. Pe parcursul anului au intrat un număr de 853 câini aduși de serviciul capturare sau din comunele din apropiere.

Tot pe parcursul anului au plecat din adăpost spre adopție un număr de 618 câini din care 107 au plecat spre adopție direct de la adăpost și un număr de 511 câini dați spre adopție de Asociația Prieten Credincios.

Din păcate un număr de 230 câini au fost eutanasiați sau au murit, cei eutanasiați fiind câini bolnavi sau violenți, astfel că la 01.01.2019 se aflau în adăpost un număr de 217 câini.

Dacă ar fi să ne referim strict la costurile privind hrana câinilor din adăpost pentru anul 2018, aceasta a costat în jur de 100.000 lei, respectiv un cost lunar de 8300 lei. Pentru diminuarea acestor costuri Asociația Prieten Credincios a propus construirea și autorizarea unei bucătării pentru hrană caldă, ce ar duce costurile lunare în jurul sumei de 1900 lei față de 8300 lei în prezent, iar hrana uscată ce vine din donații să suplimenteze pe cea caldă.

Asociația Prieten Credincios împreună cu Salubritas vor căuta surse de finanțare pentru construirea acestei bucătării care ar aduce beneficii nu doar de costuri, ci și de hrană pentru câini. Pentru prevenirea bolilor transmisibile în interiorul adăpostului d-na Cătălina Feldeorean propune vaccinarea cu vaccin polivalent al tuturor câinilor care intră în adăpost, actual legislația permite doar vaccinul antirabic și deparazitarea, lucru care se face, dar nu este suficient.

Pentru a se putea face vaccinul polivalent trebuie găsite surse de finanțare din donații. Dl Bogdan Pușcașu propune și se va avea în vedere să se întâmple acest lucru, ca fiind eficient, ca societatea Salubritas să facă publice pe site-ul propriu numărul de câini care intră și ies din adăpost, donațiile primite, numărul de vaccinări, sterilizări, deparazitări, eventuale eutanasieri.

Asociația Prieten Credincios propune construirea unei camere pentru îngrijirea temporară a câinilor operați, sau cu boli transmisibile, necesară și eficientă pentru adăpost.

Sursa de finanțare pentru aceasta ar putea fi din donații, sponsorizări și sprijinul Primăriei Piatra Neamț.

Privitor la protocolul de colaborare dintre Asociația Prieten Credincios și Salubritas, acesta va fi prelungit pe o nouă perioadă de doi ani, după consultarea prealabilă a factorilor de decizie din Primăria Piatra Neamț și a Primarului.

Se va reanaliza, în urma derulării contractului și a practicii, contribuția fiecărei părți la realizarea acestuia, pentru o mai bună colaborare.

Comunicat de presă

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate