Sincronizarea învățământului românesc cu cel european „EU – MAGIC” (Effective Use of Modern Technology And Games In Classrooms)

0

Mobilitate individuală prin Programul Sectorial Comenius

Prof. preuniv. Mirela Clopoțel
Liceul Tehnologic Economic-Administrativ, Piatra-Neamț

La începutul acestei toamne, în perioada 2–8 septembrie 2013 s-a desfășurat la Istanbul, în Turcia, cursul de formare profesională cu tema “EU-MAGIC – Effective Use of Modern Technology And Games in Classrooms (a pedagogical course for all teachers), finanțat de Comisia Europeană, prin Programul de învățare pe tot parcursul vieții, Componenta Comenius-Mobilităţi individuale cu sprijinul ANPCDEFP (Agenția Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației si Formării Profesionale)
Instituția organizatoare a fost Charles University din Praga, Faculty of Education, formatori fiind prof. univ. dr Jarmila Novotna, directorul cursului, care activează în cadrul Catedrei de matematică a Facultații de pedagogie de la Universitatea Charles din Praga și profesorul de matematică Ersin Özseven de la Kirsehir Anatolian Teacher Training High School, organizator.
În calitate de cadru didactic, profesor de limba si literatura romană la Liceul Tehnologic Economic-Administrativ Piatra-Neamț, am beneficiat pentru prima dată în carieră de o astfel de oportunitate de formare. Am optat pentru acest curs din dorința de a-mi perfecționa competențele de utilizare a noilor tehnologii digitale multimedia și a softurilor educaționale ca noi instrumente de lucru în activitatea didactică, în deplin acord cu cerințele noului tip de învațământ bazat pe e-learning.
Grupul țintă căruia i s-a adresat acest curs a inclus 24 de cadre didactice de diferite specialităţi din învăţământul preuniversitar, (educatori, învățători, profesori, directori) din 7 ţări europene, după cum urmează: Croația (3), Finlanda (2), Grecia (4), Italia (1), Polonia (1), Portugalia (5), România (8). Din județul Neamț au fost selectate două cadre didactice. Comunicarea între participanți s-a realizat prin intermediul limbii engleze, limba de desfășurare a cursului a fost limba engleză, materialele electronice furnizate fiind, de asemenea, în limba engleză.
Locul de desfășurare a activităților a fost sala de conferințe a hotelului Erboy din centrul istoric al Istanbulului.
Principalul obiectiv al Programului de formare EU–MAGIC a fost familiarizarea participanților cu softul educaţional ActivInspire și perfecționarea competențelor digitale ale cadrelor didactice. Accentul s-a pus pe folosirea în activitatea didactică a tehnologiilor moderne, a jocurilor didactice cu ajutorul instrumentelor TIC în procesul de predare-învățare.
Agenda programului de formare a fost foarte densă: prima zi a cursului a debutat printr-o activitate susţinută de profesor doctor Jarmila Novotna, care a prezentat un material PowerPoint cu tema „Asking good questions and using games in the classroom” despre importanţa pe care o are comunicarea eficientă cu elevii, prin modul de formulare al întrebărilor („good questions”) pentru a obține răspunsuri optime.
În următoarele zile, activitătile au fost sustinute de profesor Ersin Özseven, care a prezentat softul educaţional ActiveInspire şi site-ul oficial al acestui program software, Promethean Planet de utilizare a jocului și integrare TIC în activitatea de predare-învăţare-evaluare-autoevaluare. Pe langă aspectul teoretic (prezentare video şi expunere), activitățile au avut și un aspect practic (atelier de lucru la computer, rezolvare de sarcini, simulări, lucru în echipă) şi un moment de reflecţie, dezbateri în care s-a discutat utilitatea şi aplicabilitatea metodelor propuse.
Nu au lipsit din program prezentările emblematice ale fiecărei țări participante (cultură, tradiție, economie și particularități ale sistemului de învățământ), sesiunile speciale de promovare desfășurându-se zilnic, România fiind foarte bine reprezentată, nu numai numeric.
De asemenea, trebuie menționat beneficiul cultural, locația fiind extrem de generoasă în obiective turistice ale Istanbulului istoric: Muzeul Hagia Sophia, Basilica Cisternă, Moscheea Albastră, Moscheea Süleymaniye, Palatul Topkapi, Insula Prințului etc, iar perioada desfășurării cursului s-a suprapus cu World Culture Expo 2013, festival international care a avut loc la Istanbul în perioada 31.08 – 22.10.2013.
La finalul stagiului, cursanții au primit un Certificat de Participare și un Certificat de Mobilitate Europass.
Programul de formare EU–MAGIC a constituit o oportunitate de dezvoltare personală și profesională, un schimb de bune practici, o modalitate de perfecționare a competențelor de utilizare a limbilor străine, engleza si turca. La nivelul vocabularului, am sesizat o pondere foarte mare de cuvinte comune limbii române și limbii turce și chiar mi-am propus un studiu lingvistic mai aprofundat.
În cadrul orelor de limba și literatura română la clasa a IX-a la unitatea de învățare Joc și joacă intenționez să utilizez metodele pe care le-am exersat la acest curs, iar informațiile furnizate din prezentarea doamnei Jarmila Novotna cu tema „Asking good questions and using games in the classroom” despre importanţa pe care o are comunicarea eficientă cu elevii, prin „good questions”, pot fi utilizate în orice context didactic.
Consider că m-am dezvoltat atât în plan personal cât şi în plan profesional, am stabilit legături de colaborare cu alţi colegi din alte ţări europene, a fost realmente o deschidere a orizontului cultural și toate acestea au fost posibile datorită faptului că Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației şi Formarii Profesionale oferă si susține granturi prin sursele de finanțare Comenius-LLP şi FSE-POSDRU.
Însă scopul ultim al acestui demers de sincronizare a învătământului românesc cu cel european este îmbunătățirea procesului educațional al elevilor prin adaptarea capacității lor de învăţare la metodele inovatoare și la ritmul alert în care noile tehnologii pătrund în toate domeniile de activitate.
Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului iar AN și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate