Simpozion Ioan Zenembisi, organizat la Biblioteca Județeană

0

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat cu Colegiul Național „Petru Rareș“, organizează simpozionul „Ioan Zenembisi, un profesor de neuitat. 95 de ani de la naștere“, joi, 13 februarie 2020, cu începere de la ora 17:00, în Sala Info-Club II. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“. Întâlnirea va fi moderată de prof. Mihaela Mereuță, directorul-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Profesorul de matematică Ioan Zenembisi s-a născut la Piatra-Neamț, la 15 februarie 1925, dintr-o familie româno-greacă, și a decedat la 19 iunie 2011, la vârsta de 86 de ani. La Liceul „Petru Rareș“, Ioan Zenembisi a predat regina științelor timp de 35 de ani, ieșind la pensie în 1985. „Pedagog de elită, cu pregătire profesională și științifică de excepție, colaborator apropiat al apreciatului dascăl Constantin Borș, a crescut, la rândul său, generații după generații de elevi, mulți ajunși vârfuri în științele tehnice. Pe unii i-a susținut material. A activat în societățile și la revistele de specialitate și s-a bucurat, ca „patriarh“ recunoscut al învățământului nemțean, de aprecieri din partea colegilor, a foștilor elevi și a societății, aceasta aureolându-l cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Piatra-Neamț“, se arată în prefața volumului „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“, apărut în anul 2013, la Editura Răzeșu. Cartea conține un text testamentar de învățătură adresat de către autor nepoatei sale, Elly Zenembisi.

Începând cu anul 2018, George Teleman, absolvent al promoției 1983, oferă anual o bursă de studii în valoare de 10.000 de lire unui elev emerit al CNPR, bursă care poartă numele profesorului Ioan Zenembisi.

„Pentru mine, primul meu mentor a fost profesorul Ioan Zenembisi. Auzisem de reputația sa ca profesor și pedagog, dar cunoscându-l, aveam să dobândesc, datorită lui, rigoarea matematicii pe care o împărtășea într-un stil academic elevat, accesibil totodată nouă,  întotdeauna într-o abordare exuberantă și entuziastă. (…) De la dânsul am înțeles că trebuie să îți propui obiective mari, ștachete înalte, numai astfel te vei autodepăși. Mentorul meu a fost cel care mi-a spulberat îndoielile și m-a determinat să mă îndrept către facultatea de aeronautică, o alegere care mi-a deschis infinite oportunități. Desigur, liceul trăiește prin generațiile de elevi de peste ani, exponenții lui fiind vârfurile elitei, olimpicii, performerii fiecărei promoții“ – George Teleman.

„A fost modelul după care m-am luat în viață. A fost unul dintre profesorii de matematică de bază pe care i-a avut județul. Pentru mine a fost un model și datorită lui am ajuns un profesor respectat. A fost un om carismatic, un lider, a fost cel mai mare dintre noi“ – prof. Gheorghe Dumitreasa.

„Profesorul Ioan Zenembisi a fost un patriarh al matematicii și al vieții, frumos și plin de lumină. A fost lumină și va rămâne lumină pentru toți cei care i-au fost în preajmă ori s-au bucurat de darurile sale de om, profesionist și cetățean“ – dr. Virgil Răzeșu.

„Mi-a vorbit de multe ori despre frumusețea meseriei de dascăl și câte și mai câte întâmplări din lunga sa carieră. Ce este sigur, și-a iubit foarte mult elevii și i-a tratat întotdeauna ca pe propriii lui copii, iar pe cei care dovedeau înțelegere și aplecare către matematică i-a ajutat în mod deosebit, cu vorba ori cu mâna larg deschisă“ – Elly Zenembisi.

„De câte ori ne refugiam în trecutul atât de drag nouă, redescopeream momente frumoase și hazlii, dar și pe cele care ne umpleau ochii de lacrimi, nu amare, ci liniștitoare și pline de duioșie. Amintiri scumpe, veșnic pomenite când trecem în revistă pățaniile atât de multe și pline de farmec și melancolie ale anilor noștri tineri“ – soprana Elena Botez.

„Despre Iani Zenembisi nu se poate vorbi la timpul trecut. Pentru că temperamentul, atitudinea și preocupările sale îl fac prezent în memoria celor care l-au cunoscut și i-au fost apropiați. Nu poate fi uitat nici de generațiile de elevi cărora le-a asigurat, prin matematică, siguranța în profesiile lor“ – prof. Neculai Vasiliu.

  • informații furnizate de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate