Siguranța rutieră pentru copii: prietenul semafor (OFICIAL IPJ)

0

Dragi părinți și copii, cum pregătirile pentru un nou început de an școalar sunt în plină desfășurare, este momentul potrivit să discutăm despre siguranța rutieră! Copiii  trebuie să cunoască regulile esențiale pentru a se deplasa în siguranță pe străzile aglomerate iar noi cei mari trebuie să acordăm o atenție suplimentară zonelor în care se află instituții de îvățământ.

Siguranța rutieră este nu doar o lecție de viață, ci și o abilitate vitală pe care trebuie să o însușească copiii noștri. Un aspect important pentru cei mici este interacțiunea cu semaforul. Acesta este un instrument esențial în menținerea siguranței rutiere.

Iată câteva sfaturi din partea polițiștilor:

 Învață culorile semaforului: Roșu înseamnă „Stai!”, Verde înseamnă „Mergi!”, iar  Galben înseamnă „Ne pregătim!”

Așteaptă verdele: la semafor, stai pe trotuar până când apare verde. Nu uita să te uiți în stânga și în dreapta pentru a te asigura că strada este sigură.

 Folosește trecerea de pietoni: dacă există o trecere de pietoni, mergi întotdeauna pe acolo. Acesta este locul cel mai sigur pentru a traversa strada.

Nu fii distras: când traversezi strada, lasă telefonul sau alte distrageri deoparte. Păstrează atenția asupra traficului.

Mergi, nu alerga: când traversezi, mergi, nu alerga. Păstrează pasul constant și fii atent la trafic.

Alege un loc de traversare: dacă nu există un semafor, caută o trecere de pietoni sau o intersecție marcată cu marcaje de traversare. Evită să traversezi strada în locuri neautorizate.

Oprește-te și uită-te în jur : înainte de a traversa, oprește-te complet și asigură-te că mașinile opresc pentru tine.

Uită-te în ambele direcții: uită-te în stânga și în dreapta pentru a te asigura că nu vin mașini. Continuă să te uiți în ambele direcții în timp ce traversezi.

Polițiștii aduc în atenție și câteva sfaturi importante pentru șoferi:

Respectă limitele de viteză: în zonele școlare sau în apropierea acestora, respectă întotdeauna limitele de viteză reduse. Copiii pot apărea în fața ta într-o clipită.

Oprește-te la trecerile de pietoni: dacă vezi un pieton care intenționează să traverseze la o trecere de pietoni, oprește-te pentru a le permite să treacă în siguranță.

Fii atent la semnalele ce indică apropierea unei școli: urmărește indicatoarele de avertizare. Încetinește atunci când vezi indicatoare specifice zonelor școlare.

Păstrează distanța: menține o distanță sigură între mașina ta și cea din față. Astfel, ai timp să reacționezi rapid la orice situație neprevăzută.

Nu folosi dispozitive mobile: evită să folosești telefonul mobil sau alte dispozitive în timp ce conduci. Concentrează-te asupra drumului și a copiilor care se pot afla în apropiere.

Siguranța rutieră este o responsabilitate comună. Să ne unim eforturile pentru a asigura că toți copiii noștri se pot bucura de un drum în siguranță către și de la școală!”

Comunicat transmis de IPJ Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate