Sfințire la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” din Humulești

0

Noul corp de clădire al Școlii Gimnaziale ”Ion Creangă” din Humulești a fost sfințit joi, 21 noiembrie, după aproximativ cinci ani de lucrări. Deși mai durează vreo câteva luni până se vor finaliza toate detaliile necesare ca elevii să poată studia în siguranță în noile clase, conducerea școlii a considerat oportun momentul festiv datorită dublei semnificații a anului 2019 pentru școala din Humulești.

În acest an se împlinesc 136 de ani de când la Humulești s-au organizat clase pentru învățământul primar și, de asemenea, se împlinesc 100 de ani de la începutul lucrărilor la prima școală construită în localitate.

La eveniment au fost invitați cadrele didactice în funcții de conducere din orașul Târgu Neamț, inspectorul general al ISJ Neamț, reprezentanți ai autorităților publice locale, județene și centrale, și bineînțeles un sobor de preoți, în frunte cu parohul cartierului Humulești pentru a oficia slujba de sfințire a noii locații. Preoții au avut de sfințit două clase de curs, birouri și un muzeu amenajat de către instituție.

După încheierea slujbei de sfințire a noul corp de clădire, părintele Lucian Plugaru, de la parohia ”Sfântul Nicolae”, din Humulești a deschis cuvântul:

”Pentru toate să-I mulțumim Domnului, că în această zi sfântă de prăznuire a Maicii Preacurate – Intrarea Maicii Domnului în Biserică, s-a împlinit un ideal, o dorință și o bucurie a satului Humulești, ca această școală, acest laborator de cultură să primească haina cea nouă a binecuvântării și a sfințirii. Ziua de astăzi are o importanță deosebită pentru orașul nostru, pentru ceea ce înseamnă școala nemțeană. Cu ani de zile înainte s-au pus bazele unei lucrări atât de frumoase, aici în școala noastră, iată că astăzi, prin rânduială dumnezeiască, trăim o bucurie duhovnicească. Familia, școala și Biserica sunt cele trei instituții atât de importante, care ajută la formarea tinerilor și întregului nucleu bisericesc, a Bisericii celei vii. Nu întâmplător, momentul acesta are loc într-o zi de sărbătoare, ci și în anul dedicat de Patriarhia Română satului românesc – chiar dacă azi este un cartier al orașului, noi tot sat îl pomenim în sfintele noastre rugăciuni – dedicat învățătorilor, primarilor, dascălilor, ostenitorilor, preoților și tuturor celor care au o contribuție deosebit de frumoasă în formarea tinerilor.”

În continuare, directorul instituției de învățământ, Constantin Roșu a preluat cuvântul și s-a adresat invitaților:

”Un vis care părea foarte, foarte îndepărtat astăzi devine realitate. Fiecare școală are istoria ei. Școala noastră are o istorie interesantă și totul a început acum 100 de ani. Am ținut foarte mult să facem această sfințire în acest an ca să prindem și acest moment: 100 de ani de când s-a pus prima piatră la temelia acestei școli. În 1919, un grup de humuleșteni foarte inimoși, poate și visători, au vrut neapărat să construiască aici o școală. Și au reușit să facă o școală deosebită, care impresionează prin arhitectură, prin coloane, prin turnuri, prin tot ceea ce se vede. Școala a avut parte de niște oameni deosebiți, și când spun asta mă gândesc la toți cei care au slujit aici, fie că e vorba de educatori, învățători, profesori și mai ales directori. Oameni gospodari, toți! Eforturile au fost mari. Nu se putea face o asemenea clădire dacă nu exista sprijin și implicare din partea autorităților publice locale, județene și cu siguranță și centrale. Țin să mulțumesc acum prietenilor noștri care s-au implicat, pentru că lucrările au fost ample. Ele au început în 2006, cu A1, apoi cu A2, iar din 2015 acest corp de clădire s-a ridicat, iată, în 4-5 ani, și arată destul de bine. Arhitectura păstrează formele exterioare în special, identice cu cele de acum 100 de ani, însă compartimentarea internă este modernă, este un pic adaptată.”

Directorul școlii din Humulești a mulțumit pentru susținere tuturor celor implicați în realizarea obiectivului, primarului Vasilică Harpa și Consiliului Local, Inspectoratului Școlar Județean Neamț, dar și cadrelor didactice ale instituției pentru buna colaborare.

Primarul orașului Târgu Neamț, Vasilică Harpa, a ținut să menționeze legat de construcție că se putea și mai bine, dar a precizat că se bucură că după un timp îndelungat a reușit să termine această investiție:

”Am insistat foarte mult ca astăzi să am alături de mine pe domnul Arsene – care de altfel, m-a tot criticat în acești 7 ani de zile, spunându-mi să tot fac proiecte pe învățământ, Biserică și spital, când eu spuneam că am de făcut parcul de la cetate. El m-a îndemnat să investesc în școală, în copii. Și am reușit ca astăzi împreună cu dânsul și bineînțeles cu cei doi actuali parlamentari, foști miniștri din Guvernul PSD – Daniel Andrușcă și Răzvan Cuc – să aducem fonduri în Târgu Neamț și să facem ceea ce ne-am propus. Chiar dacă nu în proporție de 100%, zic eu că am realizat în proporție de 70-80% ceea ce ne-am propus, ca la toate școlile din Târgu Neamț să venim cu investiții destul de mari. E vă garantez că voi continua cu investițiile în instituțiile de învățământ din Târgu Neamt, chiar dacă avem câteva piedici – știți că avem două învestiții începute, la creșa orașului care este în șantier total și Colegiul ”Ștefan cel Mare” unde ne-am blocat. Dar cu încredere în Dumnezeu și cu încredere în cei care ne conduc astăzi, voi face tot posibilul să găsesc resursele financiare să termin investițiile.”

Cadrele didactice Școala Gimnazială ”Ion Creangă” din Humulești au primit din partea primarului și un cadou de casă nouă. Edilul le-a oferit o icoană argintată a Sfântului Nicolae, ținând cont de faptul că alături se află și biserica cu hramul sfântului.

Fostă elevă a școlii din Humulești, inspectorul general al ISJ Neamț, Elena Laiu, și-a început discursul cu rememorarea anilor de gimnaziu:

”Vă mulțumesc și eu pentru invitație. E o mare bucurie să mă aflu astăzi aici și cred că ilustrul nostră înaintaș (n.r. Ion Creangă) a reușit să ne adune, pentru că acolo unde este Creangă sunt copii, sunt dascăli, sunt părinți. Ca fostă elevă a acestei școli, am o bucurie dublă. E minunat să vezi cum a înflorit școala în care ai învățat și te-ai format. Timpurile de astăzi au demonstrat că trebuie să credem mai mult ca niciodată în educație. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat ca urmașii lui Nică să învețe într-o școală modernă.

Cuvântul de încheiere l-a avut președintele Consilului Județean Neamț, Ionel Arsene care pe lângă mulțumirile adresate celor care s-au străduit să ducă la bun sfârșit investiția la școala humuleșteană, a dorit să aducă un omagiu lui Culiță Andone:

”Un om extraordinar de implicat pentru comunitatea dumneavoastră, un om care cu patos și-a dorit să rezolve obiectivul de aici, care este vatra Humuleștiului. Așadar, gândurile mele se îndreaptă astăzi către regretatul Culiță Andone și cred că, dacă astăzi arată așa școala asta, în mare măsură i se datorează. Vă urez mult succes și sper să vă pot sprijini în continuare investițiile pe care le aveți pe partea de educație în Târgu Neamț, pentru că așa cum a spus și părintele, stâlpii pe care stă societatea românească sunt Biserica, școala și familia. Restul investițiilor pe care le facem și care aduc dezvoltare și plus valoare comunității sunt de asemenea importante, însă dacă avem școli reabilitate, unde copiii noștri pot să se formeze și avem biserci care nu se dărâmă, cred că suntem pe drumul bun.”

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic, susținut de către elevii școlii din Humulești, la care au asistat toți invitații prezenți.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate