Sfaturi practice pentru o imunitate puternica in sezonul rece

0

legumeIn Romania, un copil sufera, in medie, de 5 – 6 raceli pe an, iar un adult de 2 – 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar vom afla in urmatorul articol.

Alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, de aceea trebuie sa fie adecvata varstei si sa se adapteze in permanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important.

70% din sistemul nostru imunitar este plasat la nivel intestinelor.

Ce trebuie sa consumam ca si alimente in sezonul rece?

Un stil de viata echilibrat, ne ajuta sa tinem bolile de orice fel la distanta.

Vitaminele au un rol crucial in ceea ce priveste imunitatea, printre care le amintim pe cele mai importante pentru sistemul nostrum imunitar.

-Vitamina C, aportul zilnic recomandat este de circa 200 mg,  pe care le dobandesti prin consumul unui ardei rosu de marime medie, doua portocale, o lamaie, un grapefruit sau 100 grame de patrunjel verde(Frunze).

-Vitamina A: este recomandat aproximativ 800 de micrograme. Este foarte usor de procurat deoarece se gaseste in morcovi, ficat, peste, ou sau unt.

Mineralele de care are nevoie sistemul imunitar sunt:

-Zinc – 10 mg pe zi, se gaseste in seminte de dovleac, paine, cereae integrale dar si in fructe de mare.

-Seleniu – 55 micrograme/zi. Surse principale: nuci, paine, peste, carne, oua.

Iaurturile probiotice, cum sunt cele care contin tulpina L Casei Imunitass ce te ajuta sa-ti intaresti sistemul imunitar si sa faci fata mai bine agentilor patogeni care te asalteaza in sezonul rece.

Un consum zilnic te ajuta sa reduci frecventa imbolnavirilor, iar in cazul in care esti racit ajuta la o vindecare mai rapida. O alta sursa de probiotice poate fi: usturoiul(care este bun si pentru prevenirea afectiunilor tractusului digestiv), anghinare, ceapa, ovaz, chefir, dar si muraturile traditionale la saramura, nu cele in otet.

O alimentatie variata si echilibrata este recomandata in orice anotimp. Merele sunt fructele traditionale romanesti si sunt o sursa foarte importanta de antioxidati dar si de vitamine. Nici produsele lactate nu trebuie sa lipseasca din meniul zinic. Acestea sunt factorii principali de proteine din clasa superioara. Totodata lactatele furnizeaza aproximativ 80% din necesarul de calciu.

Absorbtia si fixarea calciului sunt conditionate de vitamina D. In perioada anotimpului rece, din cauza expunerii reduse la soare, sinteza de vitamina D este aproape de 0, asadar este nevoie de un aport pe cale “artificiala” si anume prin tratament farmaceutic sau alimentar.

Cantitatea zilnica necesara este de 5 micrograme. Aceasta poate fi procurata din peste gras, ficat, sau produse lacatate.

Consuma cat mai des peste, pentru ca este o importanta sursa de proteine si acizi grasi omega 3, care reduc nivelul colesterolului rau. Inlocuieste alimentele grase cu cele cu continut scazut de grasimi. Gateste sanatos si delicios, fierbe sau prepara carnea si legumele la gratar.

In sezonul rece mai trebuie sa tinem cont alaturi de o alimentatie sanatoasa si de imbracamintea calduroasa adecvata conditiilor meteo, miscarea ce nu trebuie sa lipseaca cel putin 30 de minute pe zi indiferent sub ce forma este aceasta( plimbari, alergari, sport etc), odihna suficienta, dar si o igiena riguroasa.

Daca tii cont zilnic de aceste sfaturi, te vei bucura nu doar un sezon, ci pe termen lung, de avantajele unui organism rezistent si de o stare generala de bine.

George T.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate