Sfantul Stefan, primul martir al crestinatatii

1

Pe 27 decembrie, romanii crestin-ortodocsi care poarta numele Sfantului Stefan isi serbeaza onomastica.  Stefan este primul martir intru Hristos, fiind unul dintre cei 70 de ucenici si cel dintai care a vazut cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta Tatalui (Fapte 7,56).  Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria „chiliel”, care in limba ebraica inseamna „cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat cel dintai dintre crestini cununa muceniciei. Mormântul Sfântului Ștefan a fost descoperit în anul 415. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

In iconografie, Sfantul Stefan este reprezentat tanar, cu un chip frumos. Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. El l-a cunoscut bine pe Mântuitorul Hristos, iar Dumnezeu l-a învrednicit să săvârşească minuni şi semne mari în popor. Zelul lui în predicarea Evangheliei i-l insufla nu numai Duhul Sfânt, dar şi faptul că a fost martor al Învierii Domnului, al Înălţării Sale la cer şi al Pogorârii Duhului Sfânt. Ca şi apostolii, el propovaduia Evanghelia. De aceea fariseii şi conducătorii poporului evreu nu-l priveau cu ochi buni şi se maniau “că invaţa poporul şi vestea întru Iisus învierea din morţi”.(Faptele Apostolilor IV, 1-2).

A fost acuzat fals de blasfemie contra lui Moise şi a lui Dumnezeu şi dus în faţa sinedriului –înaltul tribunal iudeu de judecată – spre a fi judecat. Asemenea mantuitorului Iisus Hristos, Stefan va fi, la randul sau, ucis. Martori mincinoşi spuneau că l-au auzit vorbind blasfemiator la adresa lui Moise, a templului lui Solomon şi a lui Dumnezeu. La toate acuzaţiile aduse iată-l din nou pe Caiafa întrebând: “Adevărate sunt acestea care se spun împotriva ta Ştefane, ce ai de spus?” În clipa aceea toţi şi-au îndreptat privirile spre victimă şi Sfântul Evanghelist Luca –martor al evenimentului-  inspirat de Duhul Sfânt, ne spune că: ”cei ce şedeau în sinedriu au văzut faţa lui ca o faţă de înger”. Stefan a spus:”Voi cei tari în cerbice şi netăiaţi împrejur la inimă şi la urechi, voi pururea staţi împotriva Duhului Sfânt, precum si părinţii voştri, aşa şi voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinţii voştri? Şi au ucis pe cei ce au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept, ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum. Voi, care aţi primit Legea întru rânduieli de îngeri şi n-aţi păzit-o!” (Faptele Apostolilor VII, 51-53). Furiosi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. In faţa sinedriului Stefan îşi manifestă credinţa prin rugăciune căci, sub loviturile de pietre care veneau cu furie din toate părţile, el se ruga şi zicea: ”Doamne Iisuse primeşte duhul meu; şi îngenunchind, a strigat cu glas mare: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta.” (Faptele Apostolilor VII, 59-60).

La biserica ridicată în cinstea Sfântului Ştefan pe colina de la capătul Văii Iosafat, vin şi se roagă numeroşi creştini din toate părţile lumii. În apropierea bisericii se află una din cele şapte porţi ale cetăţii şi care poartă numele Sfântului Ştefan indicând astfel poarta prin care a fost scos din cetate şi ucis cu pietre.

La multi ani tuturor celor care isi serbeaza ziua numelui!

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. popa gheorghe adrian spune

    Sfantul Stefan un martir al crestinatatii si Gheorghe Stefan un martir al orasului Piatra Neamt prin sudoarea cu care a reconstruit chipul luminos al acestui paradis al hotilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate