Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron

0

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este cinstit de Biserica Ortodoxă în ziua de 17 februarie și a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305).
S-a născut în Siria şi a fost ostaş de seamă în armata romană în legiunea Tironilor formată din ostaşi tineri (de aici şi numele de Teodor Tiron).sfantul_teodor_tiron

În toamna anului 304 legiunea a fost mutată din Siria în Amasia, capitala Pontului, oraş aşezat la 85 de km de Marea Neagră. La ceva timp după aşezarea în Amasia legiunea a primit ordin ca toţi ostaşii să aducă jertfă zeiţei Cibela.

Totodată, era un mod prin care se verifica şi credinţa ostaşilor, împăraţii voind să cunoască în ce măsură pătrunsese creştinismul în rândurile armatei.

La o mare sărbătoare a păgânismului legiunea s-a îndreptat spre templul din mijlocul cetăţii.
Sfântul Tiron mărturiseşte că este creştin în faţa comandantului Vringa care îl sfătuieşte, fiind unul dintre cei mai valoroşi ostaşi, să renunţe la credinţa în Hristos şi să jertfească idolilor şi i s-a dat chiar şi un timp de gândire. În acea noapte Sfântul Teodor a incendiat templul zeiţei Cibele, a fost descoperit şi dus înaintea guvernatorului Puplie. A rămas statornic în credinţă, primind  moarte mucenicească.

După trecerea sa la Domnul a fost cinstit, mai ales, prin Bisericile ridicate în numele lui.

Mai târziu,  Evsevia, o credincioasă creştină din Evhaita a cumpărat moaştele Sfântului şi le-a dus în patria ei.
În secolul al XII-lea, moaştele Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron au fost mutate din Evhaita la Brindisi, în Italia.

Tot astăzi este pomenită Sfânta Mariamna, sora Sfântului Apostol Filip, unul din cei doisprezece Apostoli.

sursa:episcopiagiurgiului.ro

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate