Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea Capadociei; Sf. Cuv. Vadim

0

Sfântul Mucenic Eupshie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie, s-a născut în Cezareea Capadociei şi a trăit în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363).sfant În anul 362 împăratul a dorit să desfiinţeze creştinismul din imperiu. Acesta era mânios pentru că aflase că aproape toată cetatea era creştină, dar şi pentru faptul că unii locuitori creştini dărâmaseră un templu păgân chiar cu prilejul nunţii lui Eupsihie. Şi cum dărâmarea unui templu era considerată ca o necinstire adusă împăratului, ocrotitorul păgânismului, Eupsihie s-a pregătit pentru ce avea să vină asupra lui. Astfel, şi-a împărţit averea la săraci şi a început a se pregăti pentru pătimire, în post şi rugăciuni. La scurt timp a fost prins şi supus la torturi, sfârşind muceniceşte. Sfântul a fost îngropat cu cinstea cuvenită, iar pe mormântul lui au construit o biserică.

Astăzi este pomenit și Sfântul Cuvios Vadim, care, în vremea uciderii sfinților patruzeci de mucenici din Persia, a fost prins, împreună cu șapte ucenici ai săi, și din porunca regelui Sapor II al Persiei (310-381) au fost închiși în temniță.
Vadim fusese un om foarte bogat. Îşi vânduse toată averea. O parte o împărţise la săraci, iar cu cealaltă parte zidise mănăstirea de lângă cetate. Vadim a fost întemniţat împreună cu ceilalţi monahi şi bătut în toate zilele timp de patru luni pentru mărturisirea credinţei în Hristos. La scurt timp, la porunca regelui, a fost ucis de un bogat creştin pe nume Nirsan care s-a lepădat de credinţă în temniţă. Trupul lui Vadim a fost ridicat noaptea în taină şi îngropat creştineşte. Ucenicii lui Vadim au mai stat în temniţă încă patru ani când au fost eliberaţi, deoarece regele murise.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate