Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Neamt

0

In aceasta saptamana, pe 6 iunie, in Sala Teatrului de Joaca din cadrul Bibliotecii Judetene “G.T. Kirileanu” a avut loc o intalnire a echipei Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Neamt cu magistratii care solutioneaza cauze penale in cadrul instantelor si parchetelor  nemtene.

Prima denumire a Serviciului de Probatiune Neamt a fost Serviciul de Reintegrare Sociala si Supraveghere – SRSS, in 2002, data cand a fost infiintat serviciul. In 2005 se schimba denumirea in Serviciul de Protectie a Victimelor si Reintegrare Sociala a Infractorilor (SPVRSI), iar din 2006 a fost adoptata o lege potrivit careia serviciile dobandesc denumirea de servicii de probatiune.

Serviciile de probatiune sunt organisme specializate, aflate in subordinea Ministerului Justititiei, care functioneaza la nivel national langa fiecare tribunal. In serviciile de probatiune sunt angajati consilieri de probatiune, persoane cu studii superioare, licentiate in asistenta sociala, psihologie, pedagogie, drept, sociologie. Activitatile principale ale Serviciului de Probatiune sunt intocmirea de referate de evaluare psiho-sociala, supravegherea persoanelor condamnate, asistenta si consilierea supravegheatilor si victimelor.   Probatiunea are rolul de a consolida modalitati alternative de executare a pedepsei inchisorii si scopul de a reabilita juridic si social persoanele care au comis infractiuni, de a scadea riscul de recidiva, de a creste gradul de siguranta sociala si de a repara prejudiciul fata de comunitate.

Pentru a sustine persoana condamnata in procesul de supraveghere au fost realizate programe de lucru individuale si de grup pentru cei care nu au capacitatea de a gasi un loc de munca, o locuinta, de a participa la cursuri de educatie sau formare profesionala.Exista mai multe programe sustinute de Serviciul de Probatiune, printre care se numara si Programul “Dezvoltare de Abilitati Sociale”, un program adresat persoanelor cu varste peste 17 ani, aflate in supravegherea Serviciului. Grupurile cu care se lucreaza sunt formate din 4 pana la 8 persoane. In cadrul programului sunt prezentate aspect teoretice si practice legate de dezvoltarea de deprinderi sociale care pot ajuta la dezvoltarea unui comportament pozitiv si la evitarea comiterii de fapte penale. Programul urmareste dobandirea anumitor deprinderi precum comunicare/ascultare, deprinderea de a reactiona la suparare, exprimarea supararii, sustinerea opiniei, a face o critica s.a.m.d.. Fiecare deprindere este abordata pe parcursul a 4 sedinte saptamanale de 90 de min. timp de 5 saptamani. Exista si un Program de Dezvoltare a Abilitatilor Sociale si pentru minori, destinat adolescentilor, prin care copiii pot interactiona cu ceilalti membri ai grupului care au gresit la fel ca si ei. Grupul este codus de doi instructori, consilieri de probatiune din cadrul Serviciului de Probatiune. Programul are 11 sedinte de 2 ore.

{Advanced Flash Components (www.afcomponents.com)}
Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate