Serviciile de urgenţă mobile îşi eficientizează activitatea prin achiziţionarea unui nou elicopter

0

Dr. Vasile CEPOI, ministrul Sănătăţii şi dr. Raed ARAFAT, subsecretar de stat au participat la ceremonia prilejuită de dotarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) cu un nou elicopter.


Sistemul de salvare aeriană SMURD va beneficia de un nou elicopter de tip EC135, pentru intervenţiile aeriene de urgenţă. Acesta va fi direcţionat către baza Iaşi. Ministerul Sănătăţii are un contract-cadru semnat pe 4 ani, care prevede achizitionarea a 6 elicoptere pentru asigurarea serviciilor de urgenţă. Contractul se află în derulare, anul trecut achiziţionându-se un elicopter care a fost localizat pentru intervenţiile din regiunea vest. Astăzi, vom livra un alt elicopter la Iaşi, reuşind astfel să înlocuim elicopterul pe care MAI l-a asigurat până în prezent în această zonă. În luna septembrie vom beneficia de un nou aparat de zbor. În anul 2012, elicopterele SMURD au realizat peste 950 intervenţii şi transferuri de pacienţi, efectuând 1832 ore de zbor ”, a declarat dr. Vasile CEPOI, ministrul Sănătăţii la ceremonia de astăzi.

Ministrul Sănătăţii a mai adăugat că, elicopterul care urmează a fi livrat în luna septembrie,  va fi alocat Bazei aeriene de Salvare de la Craiova sau celei din Constanţa,  urmând a se lua o decizie finală până la livrarea acestuia. În acest fel, până la finalul acestui an, vor fi operationale 5 baze aeriene de salvare la Bucureşti, Tg. Mureş, Arad, Iaşi, Craiova/Constanţa.

Costul unui elicopter EC135 a fost de aproximativ 5.300.000 Euro, fondurile fiind asigurate din bugetul de stat. Din fondurile colectate prin taxa pe viciu şi din bugetul de stat, din anul 2007 şi până în prezent, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1920 de ambulanţe, un număr de 230 dintre acestea urmând a fi livrate până la sfârşitul anului acesta. Toate maşinile de intervenţie au fost repartizate serviciilor de ambulanţă şi cele SMURD de la nivel naţional. De altfel, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord –cadru pe 4 ani pentru achiziţia de ambulanţe care va permite înlocuirea, treptată, a ambulanţelor uzate, cu peste 300 000-400 000 km parcuşi, ce urmează a fi casate.

Elicopterul destinat intervenţiilor din zona Moldovei  urmează să intre în activitate în aproximativ 3-4 săptămâni, după finalizarea pregătirii si a orelor de anduranţă.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate