Servicii gratuite la spitalul de pneumoftiziologie Bisericani oferite de Fundația Romanian Angel Appeal

1

Peste 1200 de pacienți cu tuberculoză (TB) și tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR) sunt beneficiari ai serviciilor multidisciplinare și ai suportului oferit prin proiectul ‘Program dedicat reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză’, implementat de Fundația Romanian Angel Appeal și Millenium Image & Communication Grup, cu fonduri europene, din aprilie 2014 până la finalul lunii iulie 2015.

Pacienții au primit, după caz, consiliere psihologică și socială, sprijin social financiar pentru creșterea aderenței la tratament, consiliere și orientare profesională și au urmat cursuri de formare profesională.

Serviciile au fost și rămân gratuite, oferite de specialiști (psihologi, asistenți sociali și medici coordonatori) și au fost înființate, prin proiect, în patru spitale de pneumoftiziologie din România (București — Institutul ‘Marius Nasta’, Argeș — Spitalul de pneumoftiziologie Leordeni, Maramureș — Spitalul de pneumoftiziologie ‘Nicolae Rușdea’, Neamț — Spitalul de pneumoftiziologie Bisericani).

Până la jumătatea lunii iulie 2015, din totalul pacienților cu tuberculoză și tuberculoză rezistentă, înrolați în proiect (provenind din întreaga țară), 681 au primit consiliere psihologică, 1092 au primit consiliere socială, 1021 au primit sprijin financiar pentru menținerea aderentei la tratament, 577 au primit servicii de consiliere și orientare profesională, iar 158 de persoane afectate de TB au urmat un program de formare profesională și au primit și subvenții pe toată perioada participării la cursuri.

Suportul psiho-social și stimulentele financiare pentru menținerea aderentei la tratament, ce au continuat și în ambulator, după externarea pacienților, s-au tradus în rezultate importante: grație serviciilor multidisciplinare și suportului oferit, aderența la tratament a pacienților înrolați în proiect s-a menținut la cote crescute, pe toată durata programului, și doar 0,6% dintre aceștia au abandonat tratamentul.

Zilnic, în România, sunt diagnosticate 43 de persoane cu tuberculoză și 3 persoane mor din cauza acestei afecțiuni (16.000 de îmbolnăviri și 1.100 decese, în fiecare an). România se confruntă cu o rată foarte mare de abandon al tratamentului (6% pentru tuberculoza sensibilă și până la 20%, în cazul TB MDR), atât din cauza efectelor adverse puternice, cât și a lipsei resurselor financiare pentru medicamente complementare necesare reducerii efectelor adverse, transport la dispensar, regim corespunzător de hrană și odihnă.

Tratamentul corect și complet, dublat de sprijinul social și psihologic adecvat, consilierea și orientarea profesională a bolnavilor de tuberculoză, precum și campanii naționale de informare și reducere a stigmei ar îmbunătăți substanțial șansele de vindecare ale pacienților cu TB și ar limita răspândirea bolii în populație.

Cele 4 servicii multidisciplinare înființate prin proiect la București, Leordeni, Bisericani și Baia Mare sunt primele de acest tip din România. După încheierea proiectului, ele vor continua să funcționeze cu finanțare de la Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei.

‘Prin obiectivele pe care și le-a propus și atins, proiectul ‘Program dedicat reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză’ a anticipat intervenții incluse în Strategia Națională de Control al Tuberculozei 2015-2020. Rezultatele obținute demonstrează importanța îngrijirii centrate pe pacient, în domeniul controlului tuberculozei și întărește necesitatea replicării serviciilor multidisciplinare și a intervențiilor de creștere a aderenței la tratament a pacienților.

De altfel, în prezent, Fundația Romanian Angel Appeal și partenerul Millenium Image & Communication Grup desfășoară o campanie națională de advocacy, în vederea sprijinirii înființării și susținerii, de la bugetul de stat, în toate județele din țară, a unor servicii similare de asistență psiho-socială, servicii prevăzute în cadrul Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei’ — Nicoleta Mănescu, Manager al proiectului.

În conformitate cu angajamentul Guvernului României, exprimat odată cu adoptarea, prin Hotărâre de Guvern, a Strategiei Naționale de control al Tuberculozei, până în anul 2020:

— vor fi înființate echipe de asistență multidisciplinară în toate județele țării;

— modelul asistenței ambulatorii va fi implementat în toate județele țării;

— cel puțin 70% dintre pacienții cu TB vor beneficia de sprijin social.

‘Programul dedicat reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză’ se desfășoară în perioada 29 aprilie 2014 — 28 iulie 2015 și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007—2013 — ‘Investește în oameni!’

Costinela Caraene, Coordonator PR

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. e TAMBA ELENA spune

    iata o veste foarte buna . pentru masurile luate la spitalul dela bisericani daca se vor realiza cu adevarat multumirea celor bolnavi va fi pe masura respectiva toate masurile enumerate sunt in folosul bolnavelor si cred ca realizarea lor va aduce un mare bine pentru mii de bolnavi

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate