Semnificația zilei de 23 august/Armata română întorcea armele împotriva Germaniei

1

În data de 23 august, România ieșea dintr-o alianţă dezavantajoasă. De asemenea, până în anul 1990, în 23 august, era sărbătorită Ziua Naţională a României. Începând cu 2011, ziua de 23 august este dedicată comemorării victimelor Fascismului şi Comunismului.

Se împlinesc 75 de ani de când armata română a întors armele împotriva Germaniei și a trecut de partea Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. La 23 august 1944, mareșalul Antonescu a fost destituit și arestat de regele Mihai.  În aceeași seară , suveranul s-a adresat națiunii și a declarat război Germaniei.

Istoricii au considerat acest lucru un „fapt extraordinar”, care a scurtat cu şase luni Al Doilea Război Mondial şi a dus la supravieţuirea României.

Mihai

Ziua de 20 august 1944 a dat acel semn aşteptat că soarta războiului nu se mai poate întoarce în favoarea Axei Germane. Trupele Frontului 2 Ucrainean conduse de mareșalul Malinovski au declanșat ofensiva Iași-Chișinău. Pe 22 august, sovieticii se aflau pe linia Târgu Neamț-Huși-Chișinău, făcând o spărtură în frontul germano-român din Moldova. România se afla la capătul rezistenței fizice şi strategice. Generalul german Friessner a cerut continuarea rezistenței pe linia fortificată Focșani-Nămoloasa-Galați, lucru cu care mareșalul Antonescu a fost de acord. Conducătorii armetei Axei continuau delirul,  notează Mediafax 

La ora 22:30, Regele citeşte la radio Proclamația către țară:

„Români,

În ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, în deplină înţelegere cu poporul meu, că nu este decât o singură cale, pentru salvarea ţării de la o catastrofă totală: ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite. (…)

Români,

Dictatura a luat sfârşit şi cu ea încetează toate asupririle. Noul guvern înseamnă începutul unei ere noi în care drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor ţării sunt garantate şi vor fi respectate. Alături de armatele Aliate şi cu ajutorul lor, mobilizând toate forţele naţiunii, vom trece hotarele impuse prin dictatul nedrept de la Viena, pentru a elibera pământul Transilvaniei noastre de sub ocupaţia străină”.

 În 30 decembrie 1947, Regele Mihai va fi obligat să abdice. Urma sovietizarea României. Pământuri şi afaceri vor deveni ale întregului popor muncitor.

Din 1948 şi până în 1990, ziua de 23 august a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României.

Din 2011, ziua de 23 august a fost declarată Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. În Europa, din 2009, data este marcată ca Ziua europenă a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare.

0362618045a3a5fc883e65b6bec2fcac3c8

surse foto: Wikipedia, Historia.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Nanu spune

    Cea mai mare tradare a asa zisei case regale ,casa ,,regala” evreiasca ,numita initial Zolern cel din deal si si-au schimbat numele in Hohenzolern ! Acestia au arestat unul dintre cei mai mari patrioti romani, l-au trimis la Moscova ,l-au judecat niste cizmari,croitori,bacani evrei si l-au condamnat la moarte ! ,,Cacasa regala” putea sa-i comute pedeapsa dar a refuzat .In aceasta situatie se vede cel mai bine proverbul ,, pe cine nu lasi sa moara ,nu te lasa sa traiesti ” asa au facut evreii ! Aceiasi cacasa regala este vinovata de ajungerea a peste 150000 de soldati romani in lagarele rusesti , intrucat balbaitul Mihai a dar ordin armatei sa depuna armele ,fara ca sa aiba vreun document si discutii cu rusii intre 23 august si 12-14 septembrie ,asa ca rusii care au gasit unitatile militare fara armament ,i-au incolonat si i-au trimis in Rusia in lagare !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate