Seminar la Colegiul Național „C. Hogaș” despre combaterea discursului instigator la ură

1

It̕ s Time for… NO HATE SPEECH” este denumirea seminarului cu tema omonimă care a avut loc luni, 17 octombrie 2016, în Sala de Festivități „Sidonia Hogaș” de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț, începând cu ora 13.00. La evenimentul coordonat de dna prof.dr. Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, au participat circa 120 de elevi (o clasă a IX-a, o clasă a X-a și două clase a XI-a).

Obiectivele acestei activități extracurriculare vizează: informarea a circa 120 de liceeni cu privire la campania Consiliului Europei privind combaterea discursului instigator la ură, respectiv, la campania Equalis, organizată de GEYC; însușirea unui inventar conceptual terminologic: discurs instigator la ură (DIU), combaterea DIU, forme de raportare DIU, bullying etc.; conștientizarea necesității combaterii DIU prin intermediul instrumentelor digitale; crearea unei rețele de 10 elevi multiplicatori care vor participa la orele de dirigenție de la alte clase de gimnaziu și de liceu pentru a disemina rezultatele seminarului “It̕ s Time for… NO HATE SPEECH”.

Unul din patru elevi este agresat în fața colegilor, după cum arată primul studiu național asupra bullyingului în școlile românești (conform rezultatelor studiului efectuat de Organizația Salvați copiii). Organizând astfel de evenimente, putem schimba în bine, la nivel național, aceste cifre. Termenul bullying provine din limba engleză, bully însemnând bătăuș, huligan. Deși momentan nu există o traducere exactă în limba română a cuvântului, el poate fi explicat prin termeni ca intimidare, brutalizare, terorizare, denumind un act de violență fizică și/sau psihică.

Elevilor li s-au distribuit tricouri, genți, cărți, insigne, stickere etc., obținute cu sprijinul Secretariatului NO HATE SPEECH MOVEMENT din cadrul Consiliului Europei şi Comitetului Naţional al campaniei „Fără ură” împotriva discursului instigator la ură în România. Pe data de 21 octombrie, mutiplicatorii au transmis mesajul lor referitor la necesitatea combaterii discursului instigator la ură, prin intermediu instrumentelor digitale, altor elevi de clasa a VIII-a, respectiv, de clasa a X-a

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Consiliului Europei, al Secretariatului No Hate Speech Movement, al Comitetului Naţional al campaniei “Fără ură” împotriva discursului instigator la ură în România şi al GEYC (Group of the European Youth for Change), inițiator al  campaniei EQUALIS (derulată în cadrul activităților de diseminare ale proiectului Balkans without hate, organizat de Organizația 35mm, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Erasmus+, KA2).

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Mihai Radu spune

    bravo !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate