Ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență

0

DSC_5290La Instituția Prefectului județul Neamț a avut loc, astăzi, 19 iunie a.c., ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

În deschiderea ședinței a avut loc prezentarea unei informări privind situaţia actuală a debitelor pe cursurile de apă, a nivelului apelor subterane şi asigurarea necesarului de apă pentru populaţie şi industrie din surse centralizate. “Precipitaţiile cumulate pe luna mai în jud. Neamţ au fost în medie de 20 l/mp faţă de media multianuală a lunii mai de 80 l/mp, înregistrându-se un deficit de 60 l/mp. Precipitaţiile cumulate pe luna iunie până la această dată au fost de 20,7 l/mp faţă de 96,6 l/mp media multianuală a lunii iunie pentru zona de E a judeţului şi 47,2 l/mp faţă de 109,4 l/mp media multianuală a lunii iunie pentru zona de V a judeţului. Deficitul de precipitaţii s-a menţinut şi în luna iunie, în limitele lunii mai, chiar mai accentuat până în prezent” a spus dl.ing. Ion PĂVĂLEANU, directorul S.G.A. Neamţ.

A doua prezentare, realizată de către dl.ing. Maricel TĂLMĂCEL, directorul D.A.D.R. Neamţ, s-a axat pe informările primite din teritoriu privind efectele fenomenului de secetă asupra culturilor agricole. “În urma inventarierii culturilor afectate de secetă putem declara faptul că în ceea ce privește culturile de toamnă acestea vor avea o producție foarte slabă dar și de proastă calitate, iar în cazul în care, în următoarea perioadă, nu va ploua, culturile de primăvară vor avea aceeași soartă. Sistemele de irigații nu sunt funcționale iar fără irigații nu se mai poate face o agricultură controlată. Anul 2015 se anunță a fi cel mai slab an, în ceea ce privește producția agricolă, de după anul 1989. Un mare dezavantaj este acela că riscurile extreme nu se asigură, respectiv seceta și înghețul” a spus dl.ing. Maricel TĂLMĂCEL, directorul D.A.D.R. Neamţ.

Următoarele puncte pe ordinea de zi au constat în prezentarea unei informări privind situaţia asigurării necesarului de apă pentru populaţie, din surse necentralizate, a Planului de măsuri pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale fenomenului de secetă, precum și a hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru aprobarea Planului de măsuri pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale fenomenului de secetă, pe teritoriul judeţului Neamţ. “Comunele Bălţăteşti, Boghicea, Brusturi şi Dragomirești sunt cele mai afectate de fenomenul de secetă deoarece, din numărul total de fântâni, peste 98% nu asigură debitul necesar pentru populaţie. Comunele în care numărul de fântâni cu nivelul de apă scăzut este mai mare de 50% din total sunt: Ceahlău, Grumăzeşti, Hangu, Pânceşti, Poienari, Rediu, Secuieni” a spus col. Niţică Ioan, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al Judeţului Neamţ.

Prefectul județului a supus spre aprobare Hotărârea și Planul de măsuri și a solicitat totodată directorului Companiei Apa Serv un inventar exact al hidranților funcționali pentru a preîntâmpina situațiile de urgență în care intervenția operativă poate fi îngreunată.

Trebuie să avem întocmite procesele verbale de către primării plus o centralizare concretă a fenomenului de secetă pentru a putea, în perioada următoare, să înaintăm către Guvernul României o solicitare în scopul obținerii unor despăgubiri” a spus prefectul județului Ioan Vlad ANGHELUȚĂ în încheierea ședinței.

DSC_5288

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate