Secretul operelor disparute in perioada fascista a fost facut public dupa 7 decenii

0

nazi-stolen-art-1024x576Un negustor de arta cu un alibi bine ticluit in fata anchetatorilor si haosul post-belic sunt elemente cheie ale contextului in care 1406 de tablouri valoroase au disparut timp de peste 70 de ani.

Descoperirea intr-un apartament modest din München a peste 1406 de tablouri semnate de mari artisti europeni si evaluate la circa un miliard de euro i-a pus in incurcatura pe anchetatori si a ridicat deopotriva numeroase semne de intrebare. Multi vor sa afle, in special, cum de picturile deosebit de valoroase, confiscate de nazisti de la cetatenii evrei, au scapat neobservate de trupele aliate, dupa incheierea razboiului, si apoi de autoritatile germane.

Victima si nu talhar

Apartamentul din München apartine lui Cornelius Gurlitt, in varsta de 79 de ani. Cheia secretului din jurul comorii de un miliard de euro este insa tatal sau, Hildebrand Gurlitt, fost negustor de arta in timpul Germaniei fasciste, mort in 1957. El este cel care a profitat de prigoana impotriva evreilor pentru a cumpara de la acestia, la preturi de nimic, tablourile evaluate acum la sume colosale. Interesant este cum a reusit batranul Gurlitt sa pastreze picturile dupa 1945, lasandu-le apoi mostenire fiului sau Cornelius.

Capturat de fortele aliate in 1945, Hildebrand Gullit a fost interogat de ofiteri specializati in furtul de opere de arta. El a pozat insa tot timpul intr-un simplu functionar demis din toate functiile publice tocmai pentru ca era el insusi evreu. Gasit cu 139 de picturi in posesia sa, batranul Gurlitt a explicat ca tablourile au fost cumparate legal de la pictori nevoiasi si nicidecum de la evrei germani. El a folosit in apararea sa o multime de scrisori de referinta, probabil false.

Gurlitt a fost la scurt timp eliberat de americani iar in 1950 cele 139 de tablouri i-au fost returnate. De restul picturilor nu a suflat o vorba, ele fiind ascunse intr-un loc doar de el stiut. Dupa moartea lui, sotia sa a declarat ca tablourile au ars intr-un incendiu al locuintei din Dresda. Explicatia derizorie a inchis, pana in februarie 2012, capitolul tablourilor sustrase de nazisti. Multi spera ca macar acum autoritatile germane sa faca lumina si sa le returneze proprietarilor de drept sau urmasilor acestora.

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate