Seara dedicata lui Grigore Lese, semnata de grupul „Cantec Sfant” si colaboratorii sai

5

Ziarpiatraneamt.ro a fost partener media in cadrul unui eveniment organizat de grupul muzical „Cântec Sfânt” dedicat lui Grigore Leşe, eveniment ce a avut loc in seara de 21 februarie, la Biblioteca Judeteana G.T. Kirileanu. In continuarea articolului de fata, pentru a nu parea subiectivi si pentru a nu omite lucruri esentiale ca persoane care vedem din exterior activitatea acestui grup, i-am dat cuvantul coordonatorului grupului muzical „Cantec Sfant”, domnul Cătălin Iosub.

În această seară, noi, grupul muzical „Cântec Sfânt” din Piatra Neamţ, împreună cu invitaţii şi prietenii noştrii, am incercat să aducem în sufletele celor prezenti, în mod spiritual, o licărire de dor, o fărâmă de bucurie, o picătură din nemărginita frumuseţe pe care Bunul Dumnezeu a sădit-o din veacuri în sufletul românesc de pretutindeni.

Evenimentul dedicat lui Grigore Leşe face parte dintr-un proiect mai larg dezvoltat de grupul nostru, proiect care se numeşte „Redescoperă sufletul românesc” şi are ca scop reaşezarea valorilor autentice româneşti pe prim-planul vieţii culturale. Necesitatea unui asemenea proiect intervine într-un context cultural în care, sufocaţi de fenomene comerciale şi de mahala, precum manelismul, plagiatul, falsul talent şi sacrilegiul cultural, românii din ziua de astăzi, în special tinerii, au pierdut legătura cu adevăratele izvoare culturale ce identifică această naţiune. Tot mai puţini sunt cei care mai citesc un vers eminescian, care mai ascultă o doină populară, sau care mai „gustă” din umorul poveştilor lui Ion Creangă.

Spiritul românesc şi-a pierdut din esenţă şi zace neputincios sub mormanele imense de balast manelistic şi false talente promovate pe tarabele bazarelor şi pe casetofoanele şoferilor de tir şi microbuze. Preocupaţi de grijile de zi cu zi şi de ceea ce este al fiecăruia în parte, am uitat să mai luptăm şi pentru ceea ce este al nostru ca popor creştin şi român.

Am permis prea uşor furarea, profanarea şi vânzarea tezaurului nostru cel mai de preţ, şi prin asta nu mă refer la aur, la grâne sau la alte resurse materiale, ci mă refer la sufletul nostru românesc atât de bogat şi de frumos. Unde ne este doina? Unde este hora flăcăilor şi a fetelor? Unde ne sunt colindele de altădată? Unde este balada vitejilor? Unde-s bocetele maicilor? Unde e toaca schitului şi povaţa bătrânilor? Unde-i buciumul şi cetera, chiotul şi jocul? Unde ne sunt tradiţiile şi datinile?

Grupul muzical „Cântec Sfânt” împreună cu colaboratorii săi intervine în combaterea acestui deficit prin realizarea de activităţi culturale ce vor readuce cu cât mai multă autenticitate şi originalitate exemple vii de folclor românesc exprimate prin muzică, dansuri populare, meşteşuguri, datini şi tradiţii, ce încununează laolaltă tezaurul folcloric românesc. Aceste activităţi culturale, cât şi alte detalii privind proiectul nostru le puteţi găsi accesând site-ul nostru www.cantecsfant.ro.

Pentru inceput am interpretat cantecul cel mai cunoscut  din repertoriul lui Grigore Leşe, „Cântec pentru Bucovina”, îndrăgit tuturor românilor de pretutindeni.

Următoarea melodie a fost  „Cântec de cătănie”. Aceasta e  una dintre frumoasele creaţii ale lui Grigore Leşe ce a fost „furată” de aşa zişii artişti manelistici, care au transformat-o în mod de-a dreptul jignitor într-un imn al beţiei.

„Decât la neamţu cătană”, interpretată de Iosub Cătălin:

De asemenea, alaturi de noi a fost si grupul de dansatori „Codrii Neamtului”, coordonati de Sebastian si Anda Coroi.

Speram ca acest eveniment este inceputul unei suite de evenimente culturale din Piatra Neamt si judetul Neamt. Am dori ca si cei care ar trebui sa se ocupe mai mult de folclor si cultura in orasul nostru sa fie receptivi la astfel de initiative ce sunt realizate prin eforturi mari, prin resurse minime si, inainte de toate, cu mult suflet. Noi nu putem decat sa le multumim tuturor care ne-au fost alaturi, care ne-au ascultat si promovat.

Catalin Iosub – coordonator al grupului muzical „Cantec Sfant”

sondaj ziar piatra neamt

whatsapp ziar piatra neamt

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
 1. HAIDUC spune

  FELICITARI ORESTE….MULTUMIM INCA ODATA PENTRU INCREDERE SI CU SIGURANTA VOM REUSI SA ADUCEM CULTURA IN JUDETUL NEAMT ACOLO UNDE II ESTE LOCUL…

 2. x spune

  Am revazut afisul si nicaieri nu era macar vreo aluzie ca intrarea ar fi libera,asa ca….A mai fost prin toamna un spectacol la noua sala de sport cu intrarea libera dar pe baza de invitatii distribuite de lipitorii de afise portocalii numai pentru membrii sindicatului sau asociatiei lor pina innaite cu citeva ore de spectacol cind umblau pe strada si nu aveau cui sa le dea.E adevarat la biblioteca nu mai merg demult ,prefer sa-mi cumpar carti chiar daca cu sacrificii

  1. admin spune

   Toate spectacolele organizate pana acum de grupul Cantec Sfant au fost cu intrare libera. Probabil din obisnuinta s-a omis mentionarea acestui detaliu pe afis. Insa noi in anuntul de pe ziar am specificat ca intrarea este libera, iar pe siteul lor este de asemenea specificat acest lucru.

 3. Miki spune

  Domnule X, se vede ca sunteti pe dinafara. Eu am fost aseara la concertul baietilor de la Cantec Sfant si spre deosebire de alte serate private pline de constipati culturali, chiar am avut ce vedea. Ba chiar se observa de la o posta ca acest concert nu a fost facut pentru a obtine bani de undeva, ci doar pentru a promova ceva bun si frumos cum este muzica si dansul popular romanesc, iar informatiile au fost publice. Era pus ditamai afisul de vreo saptamana pe usa Bibliotecii. Dar probabil dumneata nu prea ai treaba cu cartile si cu biblioteca si te trezesti vorbind aiurea.

 4. x spune

  Grigore Lese nu a murit,in aceste conditii nu era necesara prezenta lui intr-un cadru mai larg unde sa poata fi prezenti mai multi nemteni pe baza de bilete nu numai invitati.Reuniunile private facute numai intre voi pastratile pentru voi
  Admin: Stimate domnule, nu a spus nimeni ca Grigore Lese a murit, ci dimpotriva, acest eveniment a avut loc cu ocazia zilei de nastere a domniei sale, ce a avut loc pe 20 februarie. Faceti un efort si recititi articolul, intrati in arhiva ziarului si veti vedea ca afisul cu concertul a fost postat de cateva zile, informatiile au fost publice, afise au fost puse in institutiile de cultura ale orasului Piatra Neamt si pe siteul http://www.cantecsfant.ro . Grigore Lese nu a concertat in Piatra Neamt. Organizatorii acestui eveniment sunt membrii grupului „Cantec Sfant” din Piatra Neamt care au dedicat acest concert lui Grigore Lese si au cantat melodii din repertoriul sau. Intrarea a fost libera. Acuzatiile dumneavoastra sunt nefondate, nu au fost puse la vanzare bilete si nu a fost o reuniune privata. Puteti intra aici pentru a va lamuri http://ziarpiatraneamt.ro/seara-aniversara-grigore-lese-la-biblioteca-organizator-grupul-cantec-sfant-partener-media-ziarpiatraneamt-ro/

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate