Seara culturala in Piatra-Neamt

1

În seara de 9 septembrie a avut loc în Piatra-Neamţ la sediul „Fundaţiei Drept Credinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” un eveniment care a înglobat, pe de o parte, lansarea de carte a autorului Daniel Drăgan şi, pe de altă parte, un spectacol în memoria cântăreţului de muzică populară din Republica Moldova, Nicolae Sulac.
Despre scriitorul Daniel Drăgan se pot spune foarte multe. Istoria dumnealui în cultura românească este una învăluită de impactul cărţilor publicate, 25 la număr. Opera sa cuprinde romane, volume de povestiri, teatru, eseuri, memorialistică. În această seară de 9 septembrie autorul şi-a lansat pe plaiurile nemţene romanul Umbra Marelui Protector.Lansarea a fost urmată de un spectacol oferit de Cătălin Iosub, solist al grupului muzical „Cantec Sfant” din Piatra-Neamţ, acompaniat de

Neculai Feraru la clarinet şi Ciprian Chirvase la clape. S-au cântat frumoase melodii aparţinând repertoriului lui Nicolae Sulac, care ar fi împlinit 74 de ani. Printre aceste melodii s-au numărat: Borogani de la Comrat; Într-o iarnă lungă, grea; Aşa-i viaţa omului; Tăticul meu; Foaie verde, matostat. Nicolae Sulac este cunoscut ca unul dintre cei mai mari cântăreţi de muzică populară din Republica Moldova, repertoriul său conţinând piese muzicale care evocă drama războiului, dorinţa de libertate şi dragostea de ţară. A murit în 2003, în urma unui atac cerebral, iar înmormântarea sa a fost un prilej de mare suferinţă pentru poporul moldovean.

S-a dansat pe ritmuri tradiţionale din zona Neamţului, printr-un spectacol de coregrafie realizat de 4 perechi de tineri apaţinând grupului „Codrii Neamţului”, condus de Sebastian Coroi. Au recitat poezii de Grigore Vieru actorul Cornel Nicoară şi scriitorul Dan Iacob.
Se pare că această seară a fost în Piatra-Neamţ o seară a culturii, a aducerilor-aminte, a cântecului şi a dansului moldovenesc. La mai multe astfel de seri.


M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. […] Vezi mai mult aici. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate