Se simplifică procedura eliberării cazierului judiciar: acesta va putea fi obținut în format electronic

1

Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea care simplifică procedura de eliberare a cazierului judiciar.

Legea vizează creşterea operativităţii în obţinerea certificatului de cazier judiciar, în sensul simplificării acestei proceduri, propunându-se ca şi eliberarea actului – nu doar depunerea cererii de eliberare – să fie făcută în formă electronică.

Art. I. – La articolul 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 777 din 13 noiembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu următorul cuprins:
„(31) La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin. (1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.
Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe
piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE.”

Extras din textul legii

Procedurile pentru eliberarea cazierului în forma electronică se vor stabili în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării.

Legea poate fi consultată aici – click.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Isidor spune

    Ați verificat de curiozitate ce taxa au pus ca sa primesti cazierul online ??

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate