Se implinesc 40 de ani de la trecerea la cele vesnice a preotului si arheologului Constantin Matasa

0

Preotul si arheologul Constantin Matasa, nascut in Rapciuni, judetul Neamt pe 18 ianuarie 1878, s-a stins din viata pe 3 noiembrie 1971. In 1904 si-a finalizat studiile la Facultatea de Teologie Bucuresti, dupa care, in perioada 1905-1915, a slujit ca preot la manastirea Bistrita Neamt. Intre anii 1909-1912, respectiv 1940-1945 a fost protopop al judetului Neamt si preot paroh al bisericii Precista veche  din Piatra Neamt, intre anii 1915-1948. Aceasta biserica a fost tarnosita in 1947.

Preotul Constantin Matasa este, in acelasi timp, si fondatorul Muzeului de Arheologie din Piatra Neamt, ocupand functia de director intre anii 1934-1971. Pasiunea sa pentru arheologie a contribuit semnificativ la  descoperirea in zona judetului Neamt a unor situri preistorice, efectuand sapaturi alaturi de Radu Vulpe la Piatra Soimului, dar si la Frumusica, Podei – Targu Ocna, Dealul Viei. Este autorul a numeroase lucrari stiintifice care descriu activitatea sa arheologica, dar si al unor lucrari cu caracter teologic.

Anul acesta se implinesc 40 de ani de la trecerea la cele vesnice a preotului Constantin Matasa, ocazie cu care Muzeul de Istorie si Arheologie, impreuna cu Fundatia Cultural-Stiintifica “Constantin Matasa”, Protopopiatul Piatra Neamt si Seminarul “Sf. Imparati Constantin si Elena” organizeaza o serie de manifestari menite sa cinsteasca memoria preotului si arheologului Constantin Matasa.

In cursul zilei de joi, 3 noiembrie, la Muzeul de Istorie si Arheologie se va oficia un Te Deum dedicat celui ce a fost preotul Constantin Matasa.

Vom reveni cu detalii.

Sursa foto

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate