Se dă startul programului Rabla pentru Electrocasnice 2021 – Vezi ce trebuie să faci pentru a obține un voucher

0
imagine ilustrativă

Programul prin care persoanele fizice primesc de la stat un voucher pentru achiziția unor electrocasnice noi, eficiente din punct de vedere energetic, în schimbul reciclării unora vechi va începe vineri, 14 mai”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă organizată marţi, 11 mai.

Iată cele mai importante declaraţii ale ministrul Tanczos Barna despre lansarea programului Rabla pentru Electrocasnice 2021:

„Săptămâna aceasta lansăm programul „Rabla pentru Electrocasnice”. Vineri este prima zi când beneficiarii, persoane fizice, se pot înscrie. Societățile  comerciale sunt deja înscrise în program, iar lista cu acestea va fi postată pe site-ul AFM.

După perioada de înscriere care va dura o săptămână, prima etapă va avea loc în perioada 21 mai – 3 iunie şi vizează maşini de spălat rufe şi vase şi aparate frigorifice.

Etapa a doua se va derula între 4 şi 7 iunie şi vizează televizoare, laptopuri şi tablete.

Următoarea etapă va avea loc între 3 şi 18 iunie şi vizează aparate de aer condiţionat, uscătoare şi aspiratoare.

Sistemul de înscriere în platforma AFM va fi prin completarea unor câmpuri cu datele personale ale beneficiarului și atașarea cărții de identitate direct în sistem.”

„Există o singură sesiune de înscriere a beneficiarilor, de o săptămână,  în care fiecare își inroduce datele în sistem și i se creează automat un cont, cu un user și o parolă. După aceea, folosind acest cont, bifează aparatele electrice pentru care are un aparat vechi și dorește unul nou. Dacă în pima sesiune, unde sunt maşini de spălat rufe şi vase şi aparate frigorifice, acolo bifează ce dorește să cumpere și  în două săptămâni își valorifică voucherul, adică face achiziția. Urmează a doua sesiune în care sunt laptopuri, tablete și TV în care, odată cu deschiderea sesiunii, își marchează acel poziții pentru care vrea să participe, primește voucherul și în două săptămâni trebuie să îl valorofice”, a mai spus Barna.

Potrivit acestuia, principiul de funcționare al Programului este „echipament vechi și voucher primit” în schimbul unui aparat nou, cu mențiunea că în cazul aparatelor de spălat vase și al celor de uscat rufe se poate preda orice alt echipament din program. În schimb, în celelate cazuri, produsele vechi oferite la schimb trebuie să fie din aceeași categorie ca și produsul nou.

Încărcarea cărții de identitate și a declarației privind datele personale ( se poate face și o poză cu telefonul) se poate face inclusiv de la magazinul de unde se achiziționează produsul. În cazul în care achiziția se face de la un magazin online, atunci declarația  trebuie printată, semnată și scanată sau fotografiată.

Beneficiarii pot achiziționa prin acest program mai multe produse, putând participa în toate cele 3 etape și accesând toate cele 9 categorii de produse.

Valoarea voucherelor va fi următoarea:

  • 400 lei- pentru mașinile de spălat rufe- cel puțin clasa energetică C
  • 400 de lei – pentru mașinile de spălat vase având cel puțin clasa energetică D
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat care să fie cel puțin A++
  • 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare cu clasa energetică cel puțin E
  • 400 de lei pentru TV cu clasa energetică cel puțin E
  • 400  de lei pentru uscătoare de rufe cu clasa energetică cel puțin A++
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu consm de cel mulr 400 kw pe an
  • 500 de lei pentru laptopuri
  • 300 de lei pentru tablete.

Reamintim că potrivit Ghidului de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic din 2020, etapele programului sunt următoarele:

  1. publicarea pe pagina de internet a Autorității a informațiilor necesare demarării programului;
  2. validarea, încheierea contractelor de decontare cu comercianții și publicarea listei acestora;
  3. înscrierea solicitanților și aprobarea finanțării;
  4. decontarea sumelor solicitate de către comercianții validați.

De asemenea, ca mod de  folosire a voucherelor, suma finanțată de stat se scade de către comerciantul validat din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program, iar diferența este suportată de către persoana fizică, din surse financiare proprii.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate