Școala nr. 5 se modernizează: Copiii vor fi relocați în alte unități de învățământ, unii vor învăța după-amiaza

1

Încă din anul 2021 au demarat proiecte de reabilitare și modernizare pentru 10 unități de învățământ din Piatra-Neamț, ele aflându-se în acest moment în diverse stadii. Este vorba despre creșe, grădinițe, școli gimnaziale și colegii la care nu s-au mai făcut modernizări importante de când au fost construite, informează Primăria Piatra-Neamț. Unele dintre ele funcționează în acest moment cu instalații termice și sanitare din anii ’70 și toate au nevoie de reabilitare termică. Lucrările de execuție pentru toate aceste unități au termen de finalizare anul 2023.

Numărul spațiilor de care dispune municipalitatea care să corespundă nevoilor desfășurării procesului educațional este foarte mic, iar pentru a reuși să se asigure continuitatea procesului educațional pentru copiii de la Școala Gimnazială Nr. 5, care urmează să devină șantier, singura soluție a fost relocarea lor în mai multe unități de învățământ, potrivit Primăriei Piatra-Neamț:

  • Clasele 0 și a VIII-a vor învăța în continuare la Școala Nr. 5, program de dimineață, doar că în corpul B.
  • Copiii din clasele II – IV vor învăța în corpul B al Școlii Nr. 5, doar că în program de după-amiază.
  • Copiii din clasa I vor învăța, așa cum prevede legea, în program de dimineață la Grădinița Nr. 12, unde Primăria Piatra-Neamț va realiza o serie de investiții la grupurile sanitare, care vor fi adaptate vârstei copiilor.
  • Copiii din clasele V – VII vor învăța la Colegiul Național „Gheorghe Asachi”, situat tot în Cartierul Dărmănești, program după-amiază.
  • Singura soluție găsită pentru clasele Step by step ale Școlii Nr. 5 a fost ca orele de curs ale copiilor să se desfășoare la Școala din cartierul Speranța, o școală modernă ce va fi dată în folosință mai devreme, special pentru această relocare. Potrivit municipalității, pentru acești copii, Primăria Piatra-Neamț va asigura transportul zilnic de la Școala Nr. 5 și retur, cu personal de la Poliția Locală pentru paza și siguranța lor atât la îmbarcare – debarcare, cât și pe durata cursurilor. Plecările copiilor se vor face din stația de autobuz din imediata apropiere a Școlii Nr. 5, iar preluarea copiilor de către părinți la sfârșitul cursurilor se va face tot de acolo. Părinții vor ști în ce mijloc de transport se află copiii lor, pentru ca preluarea lor să se facă în condiții de maximă siguranță și eficiență.

***

Școala Gimnazială Nr. 5 din Piatra-Neamț a fost construită acum 44 de ani. De la momentul inaugurării nu au mai fost făcute lucrări semnificative de reabilitare. În urma expertizei tehnice au fost constatate o serie de neconformități majore, iar pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice s-au stabilit o serie de lucrări absolut necesare. Acestea contau în înlocuirea elementelor de șarpantă deteriorate și ignifugarea ei, anveloparea întregii clădiri, înlocuirea în totalitate a tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din aluminiu, înlocuirea instalațiilor sanitare, termice și electrice în totalitate, precum și montarea de instalații de avertizare în caz de incendiu, instalații video de supraveghere, instalații antiefracție, instalații de hidranți exteriori și interiori. Se vor executa și lucrări conexe, menite să sporească siguranța și confortul, respectiv montarea unui rezervor de apă pentru stingerea incendiilor, amplasat subteran, cu o capacitate de 150 mc, plus sistem de pompare, dar și montarea a 300 de panouri fotovoltaice, cu putere de 250W / buc.

Pe lângă lucrările de modernizare, Școala Gimnazială Nr. 5 va beneficia în urma acestui proiect de o bază materială nouă și modernă, de la mobilier școlar, până la dotarea laboratoarelor cu echipamente de ultimă generație. Investițiile se ridică la circa 13 milioane de lei.

sursa: Primăria Piatra-Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Ion88 C. spune

    Cine este Antreprenorul General și câți angajați are acesta?
    Suntem foarte curioși daca acest „constructor” are posibilitatea de a respecta acest contract atât ca execuție tehnica cât și financiara?! Rămâne de văzut ce se întâmplă cu soarta copiilor și pe ce perioadă se acorda asemeni responsabilități din partea administrației locale „cu dedicații”… gen Muzeu de Istorie care pare un șantier „infinit” tot pentru o reabilitare !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate