Săptămâna prevenirii criminalitătii

1

În perioada 24 – 28 septembrie 2012, la nivel national, se derulează cea de-a VII-a editie a “Săptămânii Prevenirii Criminalitătii”, eveniment organizat de Inspectoratul General al Politiei Române prin Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitătii.

Inspectoratul de Politie al Judetului Neamt prin structurile de analiză si prevenire a criminalitătii, ordine publică, urban si rural, investigatii criminale si politie rutieră desfăsoară activităti specifice, în scopul sensibilizării populatiei cu privire la importanta prevenirii criminalitătii si necesitatea adoptării unor conduite antivictimale si antiinfractionale.


Pentru atingerea scopului, politistii în colaborare cu partenerii atrasi în cadrul Programelor prioritare nationale si locale de prevenire a criminalitătii aflate în derulare la nivelul I.P.J. Neamt si-au propus să desfăsoare următoarele activităti:

Ziua de 24 septembrie 2012 este dedicată lansării evenimentului si activităților care vizează domeniul prevenirii delincvenței juvenile în unitățile de învățământ. Astfel, fiecare polițist de proximitate va desfășura acțiuni pe această temă în școlile aflate în responsabilitate, cu elevii claselor a – VII-a, a – VIII – a si a – IX – a, folosind ca materiale de suport filme si spoturi despre subiectul zilei.

Polițiștii de prevenire se vor întâlni, între orele 12.00 – 13.00, cu elevii claselor a – IX- a și a –X – a de la ”Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi” Piatra Neamț, în cadrul unei dezbateri cu tema „delincvența juvenilă în unitățile de învățământ, cauze și condiții favorizante , modalități de prevenire a acestui tip de comportament”. Se vor pune în discutie cazuri concrete de minori implicați în fapte antisociale, accentuându-se consecintele ce decurg din comiterea de fapte penale. La finalul activității va fi aplicat un chestionar ce va conține întrebări cu privire la tema abordată.

În data de 25 septembrie 2012 se vor desfăsura activități dedicate prevenirii victimizării minorilor. Fiecare polițist de proximitate va desfășura acțiuni pe linia prevenirii victimizării minorilor în unitățile de învățământ aflate în competență, cu dezbateri de cazuri concrete în care victimele au fost minori.

În intervalul orar 09.00-11.30, polițiștii de prevenire si ofiterul psiholog din cadrul I.P.J. Neamt vor fi prezenti în rândul elevilor Scolii cu clasele I-VIII, din comuna Piatra Soimului, unde vor desfăsura o actiune de informare cu tema „prevenirea abuzurilor sexuale asupra minorilor”. Între orele 14.30-15.30, polițiștii de prevenire în colaborare cu polițiști de investigații criminale vor desfășura actiuni de informare si prevenire în rândul copiilor instituționalizați în Complexele de Servicii Ion Creangă și Elena Doamna din Piatra Neamț, fiind abordate în principal temele: dispariția minorilor și abuzurile comise asupra acestora.

Ziua de 26 septembrie 2012 este dedicată prevenirii infracțiunilor de furt. În colaborare cu reprezentantii Groupama Asigurări Neamt, între orele 12.00-14.30, politistii de prevenire vor desfăsura o actiune de informare si constientizare a cetătenilor municipiului Piatra Neamt asupra modalitătilor de prevenire a furturilor de/din auto si din locuinte. În acest sens, în fata Casei de Cultură din Piatra Neamt vor fi expuse două autoturisme, inscriptionate unul cu „ASA NU!”( care va avea un geam deschis, mai multe bunuri de valoare lăsate  vedere, chei în contact, etc.) si celălalt cu „ASA DA!” (care va fi asigurat corespunzător, fără a avea nimic tentant la vedere, dotat cu sistem de alarmă si asigurat CASCO, etc.). De asemenea, va fi montat un stand fix, unde politistii si partenerii vor expune materiale preventive si vor oferi informatii si recomandări pentru a nu deveni victime ale furturilor.

Ziua de 27 septembrie 2012 este dedicată prevenirii violentei intrafamiliale: politistii de prevenire în colaborare cu Grupul de Actiune Comunitară Văleni si specialisti din cadrul Serviciului de Probatiune de pe lângă Tribunalul Neamt vor desfăsura o actiune de informare în rândul elevilor claselor V-VIII de la Scoala Moreni, din comuna Văleni, între orele 09.30-10.30 si un lectorat cu părintii acestora ce va avea ca si temă de dezbatere „consecintele juridice ale violentei intrafamiliale si implicatiile psihosociale asupra copiilor ca victime indirecte ale acestor fapte”, între orele 10.30 – 11.30.

28 septembrie 2012 este ziua sigurantei rutiere: între orele 10.00-12.00, politistii de prevenire în colaborare cu politistii Serviciului Rutier vor desfăsura o actiune pe linia prevenirii accidentelor rutiere în rândul posesorilor de atelaje hipo, prezenti la târgul agroalimentar din comuna Bicazu Ardelean si târgul din Tămăseni. Vor fi distribuite veste reflectorizante si pliante cu recomandări preventive. De asemenea, în rândul elevilor Scolii cu clasele I-VIII din comuna Bicazu Ardelean vor fi desfăsurate activităti preventive si concursuri de întrebări si răspunsuri pe linia prevenirii accidentelor rutiere în rândul pietonilor. Vor fi oferite premii constând în orare scolare, dulciuri, pliante si insigne. Copiii vor putea vedea un autoturism echipat cu aparat radar, utilizat în misiuni de politistii rutieri.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
 1. Razvan spune

  Articol incomplet.
  29 septembrie 2012 razie in Valeni.
  30 septembrie 2012 razie in Valeni.
  01 octombrie 2012 razie in Valeni.
  02 octombrie 2012 razie in Valeni.
  03 octombrie 2012 razie in Valeni.
  04 octombrie 2012 ne dam batuti

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate