Săpături cu surprize la Neamț: 3 hanuri suprapuse și dedesubt o așezare cucuteniană

1

Hanul de la Șerbești este un monument istoric aflat în proprietatea Consiliului Local Ștefan cel Mare, fiind situat la jumătatea distanței dintre Hanul Ancuței și Piatra-Neamț. A fost construit aproape de mijlocul secolului al XVII-lea de către Vasile Lupu. În timpul primului război mondial acoperișul hanului a fost distrus în întregime de un puternic incendiu, dar a fost refăcut. Hanul a funcționat până în iunie 1948 când a avut loc naționalizarea proprietăților de către regimul comunist, el fiind ulterior transformat în magazie a CAP-ului Ștefan cel Mare. În timpul cutremurului din 4 martie 1977 acoperișul hanului s-a prăbușit, hanul fiind abandonat de CAP și lăsat în ruină.

Primăria comunei Ștefan cel Mare a întocmit un proiect prin care a solicitat finanțare pentru reabilitarea acestui monument istoric. Solicitarea a fost făcută prin Programul Național de Dezvoltare Rurală care are o submăsură 7.6 dedicată protejării patrimoniului cultural. Finanțările sunt 15% asigurate de Guvern și 85% asigurate din fonduri europene. (click aici pentru detalii) 

Constantin Preoteasa, cercetător științific în cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, a anunțat într-un interviu acordat Turn TV, că lucrările arheologice s-au finalizat și constructorii pot începe acțiunea de reabilitare. Cercetările arheologice au avut parte de adevărate surprize, găsindu-se, practic, 3 hanuri suprapuse și dedesubt o așezare cucuteniană. 

„Am finalizat cercetările arheologice aferente proiectului de investiții de la Hanul Șerbești din Ștefan cel Mare. Acolo a fost un proiect european ceva mai mic, nu derulat prin ADR Nord-Est, ci prin AFIR. Cu sprijinul Consiliului Județean Neamț, s-a asigurat întreaga finanțare a cercetării arheologice și a valorificării patrimoniului cultural aferent monumentului istoric, dar și a sitului arheologic de la Hanul Șerbești.

Partea de cercetare arheologică pe teren a fost încheiată, iar în momentul de față constructorii derulează propriu-zis procesul de reabilitare a hanului modern care și-a continuat existența și în perioada contemporană, hanul ale cărui elevații le vedem noi astăzi.

Însă acolo am avut parte de surprize foarte mari, întrucât avem de-a face cu 3 hanuri suprapuse, practic a fost o intensă activitate în acea zonă încă începând din perioada medievală, iar în bază, la 3 m adâncime, am descoperit o nouă așezare a Culturii Cucuteni, care știm bine că este o prezență obișnuită în întreg spațiul moldav, între Carpați și Prut, iar în Neamț avem o densitate excepțională de așezări cucuteniene, dat fiind faptul că aceasta este zona de formare a acestei civilizații, este leagănul civilizației cucuteniene.”, a declarat Constantin Preoteasa.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Silviu spune

    Foarte buna descoperirea aceasta ,ar trebui restaurat acest han.As propune un proiect finantat de Unesco sau de Patrimoniul Romaniei .Merita investit in acest loc plin de istorie si de insemnatate pentru Romania si pentru judetul Neamt.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate