Salvați Copiii – Neamț redeschide programul Școală după Școală pentru copiii rămași singuri acasă

0

Salvați Copiii anunță redeschiderea programului de tip Școală după Școală pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Piatra Neamț, 17 septembrie 2019 – Odată cu începerea unui nou an școlar, Salvați Copiii filiala Neamț redeschide programul de tip Școală după Școală pentru copiii rămași singuri acasă, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate. Numai în județul Neamț, sunt 7.378 de copii afectați de migrația economică a părinților în afara țării.

Aproape 95.000 de copii (94.896 ) au rămas acasă, în grija unui singur părinte sau a rudelor,  arată statistica ANPDCA, dar cifrele obținute de Ministerul Educației Naționale de la Inspectoratele Școlare Județene pentru finalul anului 2017 indică un număr mult mai mare: 159.038 de copii cu părinții plecați în străinătate. Pentru județul Neamț, datele colectate de MEN indică un număr de 7.378 de copii afectați de migrația economică a părinților în afara țării, înscriși în unități școlare.

În anul școlar 2019-2020, peste 50 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate din județul Neamț vor beneficia de suport educațional, psihologic și social prin programul dezvoltat de Salvați Copiii, iar persoanele în grija cărora au rămas, de consiliere psiho-socială și îndrumare juridică.

De asemenea, alți peste 200 de copii cu părinții plecați peste hotare și persoanele în grija cărora rămân, îndeosebi din mediul rural, vor beneficia de servicii de informare și consiliere, prin intermediul caravanelor locale, toate acestea cu sprijinul Delikat.

”Copiii rămași singuri acasă, după ce ai lor au plecat să lucreze în afara țării, sunt copii cărora li se cere să se maturizeze înainte de vreme, să înțeleagă realități complicate și să accepte că prima zi de școală începe fără ca părinții să le fie fizic alături, pentru că muncesc în străinătate.

Rolul nostru, la Salvați Copiii, e să îi sprijinim în tot acest proces emoțional și să fim alături cu tot ceea ce ei au nevoie: sprijijn pedagogic, consiliere psihologică, integrare socială”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Informații de context

De la inițierea programului dedicat copiilor rămași singuri acasă, peste 7.500 de copii și 5.200 de adulți au beneficiat de suportul echipei Salvați Copiii, cu sprijinul echipelor multidisciplinare formate din asistenți sociali, psihologi și cadre didactice, în 17 centre de zi din București și județele Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Dâmbovița (2 centre), Iași, Hunedoara (2 centre), Mureș (2 centre), Neamț, Suceava, Vaslui, Timiș.

Ca rezultat al activităților de lobby și advocacy derulate de Salvați Copiii, cadrul legal care reglementează domeniul a fost îmbunătățit în 2013, prin introducerea în Legea 272/2004, de protecție și promovare a drepturilor copilului, a unei secțiuni separate pentru protecția copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate. În urma analizelor calitative și consultărilor realizate în perioada 2015-2017 cu privire la aplicarea legii, a fost realizat, în parteneriat cu ANPDCA, și transmis către DGASPC-uri și SPAS-uri un set de recomandări metodologice și instrumente pentru realizarea procedurii de delegare temporară a autorității părintești; totodată, Salvați Copiii a formulat o serie de propuneri de completare a secțiunii respective din lege. Cea mai mare parte a acestora au fost preluate în proiectul de modificare a Legii 272 din 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, proiect lansat spre consultare publică în luna decembrie 2018.

Salvați Copiii a oferit suport metodologic pentru activitatea Grupului de Lucru Interinstituțional dedicat acestor copii, înființat de Administrația Prezidențială. În cadrul Grupului, am inițiat elaborarea de recomandări pentru colectarea de date statistice, destinate SPAS-urilor și școlilor.

Din octombrie 2015, în cadrul serviciului de consiliere telefonică și online, au fost primite și efectuate / trimise 6.280 de apeluri telefonice și mesaje / întrebări online (pe platforma www.copiisinguriacasa.ro); au fost înregistrați 68.650 de vizitatori ai platformei online. 113.000 persoane din 950 localități au fost informate prin caravane locale.

Despre Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 28 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 29 de ani de activitate, peste 1.900.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre Unilever și Delikat

Unilever urmăreşte crearea unui viitor mai bun, în fiecare zi. Îi ajutăm pe oameni să arate bine, să se simtă bine şi să ia ce e mai bun din viaţă, cu branduri şi servicii care sunt benefice atât pentru consumatorii noştri, cât şi pentru alţi oameni. Unilever este unul dintre liderii globali pe piaţa bunurilor de larg consum cu operațiuni puternice în peste 100 de țări și vânzări în peste 180 de țări. În regiunea din sud-centru, grupul Unilever desfăşoară operaţiuni pe pieţele produselor alimentare, de îngrijire personală şi de îngrijire a locuinţei, prin Unilever South Central Europe şi Unilever România.

De mai bine de 45 de ani, Delikat dă gust meselor românilor, reușind să fie o parte reprezentativă a identității gastronomiei locale și să facă parte din viața a zeci de generații de consumatori, pentru inconfundabilul „gust de acasă” adus fiecărui preparat. Ingredientele naturale și de cea mai bună calitate, atenția la nevoile consumatorului, inovația și diversificarea portofoliului sunt cheia rețetei de succes a brandului Delikat.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate