Donațiile pentru Consiliul Județean Neamț merg la holdigul TCE 3 BRAZI ?

2

Nu știe nimeni câți salcâmi au fost  donați de județul Constanța județului Neamț și unde au fost ei plantați. Or fi fost puși aproape toți pe marginea terenurilor administrate de holdingul TCE ?

După cum aflăm din ziarul ”Ziua de Constanța” Consiliul Judeţean Constanţa a donat în luna aprilie o sută de mii de puieţi de salcâm judeţului Neamţ, pentru a se lua primele măsuri împotriva înzăpezirii şi blocării drumurilor. plantare salcami (4)Tot de la constănțeni aflăm că primii 10.000 de salcâmi au fost plantaţi deja în localitatea Văleni – Neamț, dar în realitate noi nu am găsit la fața locului nici măcar câteva sute. Unde au dispărut restul de mii de salcâmi de la Văleni sau unde or fi celelalte zeci de mii nu știe absolut nimeni, pentru că cei de la Consiliul Județean Neamț nu vor să răspundă la întrebările legate de acest subiect din simplul motiv că foarte mulți puieți au fost plantați preferențial pe marginea culturilor holdingului TCE 3 Brazi ce aparține familiei președintelui Consiliului Județean, domnul Culiță Tărâță.
Mai mult de atât, aflăm pe surse că pentru a se ascunde această plantare discreționară nu s-a facut absolut nici un act de predare primire catre primăriile unde s-au livrat puieții, avize de însoțire a marfii sau alte hârtii care ar putea evidenția locurile și cantitățile în care au fost plantați acești o sută de mii de salcâmi.
Tot  colegii jurnaliști din Constanța ne spun ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu este anchetat de DNA și pe motiv că cei 1.000.000 de puieți de salcâm ce ar fi trebuit să ajungă la Neamț ar fi fost o sută de mii doar în acte deoarece în realitate numarul a fost de zece ori mai mic.
Foarte suspect este și este faptul că acest proiect privea strict măsurile împotriva înzăpezirii şi blocării drumurilor și în nici un caz protejarea terenurilor vreunei firme private.
Un alt aspect menționat în presa constănțeană dar necunoscut la Neamț este faptul că de la Constanţa s-au deplasat la Neamţ, Gică Ene, şeful Secţiei Agro-Silvice din cadrul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, instituţie subordonată Consiliului Judeţean, şi Gabriel Diceanu reprezentantul firmei care a acordat consultanţă în cadrul acestui proiect, care spunea că nu este vorba de o donație catre județul Neamț așa cum a lăsat a  se întelege domnul Culiță Tărâță, ci este vorba de un schimb, sens în care declară : ”Judeţul Neamţ ne va furniza în perioada următoare alţi puieţi, noi ne gândim la stejari, rămâne de văzut ce vor spune specialiştii”.
De unde  scoate Consiliul Județean Neamț cateva zeci de mii de puieți de stejar sau de altceva nu îmi dau seama, sau poate, cine știe… puieții nemțeni or fi fost deja livrați  măcar  în acte.
Noi am facut tot ce a fost posibil să primim răspunsuri de la Consiliul Județean Neamț dar din păcate, atunci când se fac ilegalități nu prea există acte, deci nici instituția nemțeană nu prea a avut ce să ne raspundă fiind nevoită sa încalce legea 544 care vizează accesul liber la date publice și să se facă că plouă
Demersurile noastre :
In data de 2 aprilie 2014 am cerut CJN să ofere raspunsuri la această problemă.

cerere-salcami

În data de 14.04.2014 Consiliul Județean Neamț ne dă un raspuns care nu  avea legatura cu ce intrebasem noi.
raspuns-cjn

În data de 15 mai 2014 revenim la Consiliul Județean cu aceiasi cerere in baza legii 544 in care rugăm să ni se raspundă la ce am intrebat nu la altceva.
revenire-cerere-cjn

Nici pâna în ziua de azi nu am mai primit raspuns la aceste întrebări ceea ce ne face să suspectăm pe bună dreptate faptul că lucrurile nu sunt deloc în regulă cu acești o sută de mii de salcâmi în spatele cărora se ascund sume uriașe de bani de care nimeni nu vrea să vorbească sau să întrebe ceva.
Suspectăm că numărul de salcâmi aduși în Neamț este unul mult mai mic, cum de altfel suspectăm și faptul că majoritatea puieților au fost folosiți în interesul firmei ce aparține familiei președintelui Culită Tărâță lăsând astfel sute de gospodării și drumuri expuse riscului înzăpezirii.
Noi nu am reușit să gasim nici măcar o persoană care să fi văzut avizele de însoțire a puieților, procese verbale de predare-primire către comune sau alte acte care să certifice numărul salcâmilor veniți în Neamț și locurile unde au fost plantați, ceea ce ne face să considerăm că din acest moment ”mingea” este în teren la prefectură sau la organele de cercetare penală care au curajul să investigheze acest subiect.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Mihai spune

    Nu e de mirare…Tot TCE Trei Brazi a inghitit si marea firma SEF PETROFOREST(fostul IFET PT NEAMT),care avea peste 2 mii de salariati si zeci de mii de mp de teren in Piatra Neamt,plus mii de mc de cherestea pe stoc in urma cu 16 ani cand a fost adjudecata prindtr-o licitatie trucata de catre holdingul lui Tarata.In 16 ani a vandut tot…

    1. Mos Craciun spune

      Foame mare

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate