Percheziție fără mandat la calculatorul personal

0

SRI, prin intermediul unui proiect de lege, cere dreptul de a percheziționa, fără mandat, calculatoarele românilor. Mai mult, are de gând sa impună „inmatricularea” tuturor dispozitivelor care accesează internetul, o treabă foarte ciudată pentru că oricum fiecare dispozitiv legat la rețea are deja destule date unice de identificare.
Legea cu siguranță nu va trece cât timp România vrea să facă parte din lumea civilizată, dar inițiativa este de natură să îngrijoreze în sensul în care SRI nu ar dispune de profesioniștii necesari ”penetrării” oricarui sistem informatic fără mandat și făăa a fi detectați. Asta pune multe semne de întrebare în legatură cu nivelul de securitate al României.
Treaba cu accesul la calculatoare pe motiv de virusare e o gogoriță pentru copii. La ora actuală funcționează aproape perfect sistemele de cooperare interprovideri și hosteri și orice IP infectat sau site compromis este blocat instantaneu sau, în cel mai scurt timp, de administratorii serverelor iar în cazul în care providerul nu reacționează, se face un blocaj la o  treaptă superioară. În linii mari internetul funcționează destul de bine ca securitate iar acest acces fără mandat la un sistem informatic nu se poate folosi decât pentru a comite abuzuri.
La ora actuală în Neamț nu avem nicio echipă operativă care să poată interveni și verifica la fața locului dacă de pe un sistem informatic se produce sau nu o infracțiune ceea ce înseamnă că respectivul PC sau server se confiscă și se trimite la expertizare de regula la București și vine înapoi în câteva luni. Nici nu vreau să mă gândesc ce se poate întâmpla dacă  ar exista posibilitatea ca fără mandat să se confiște calculatorul de emisie de la un post tv sau serverul de la o instituție publică ori calculatoarele de la un partid politic.
Mai mult, peste 90% dintre români ar putea fi inculpați penal pentru piraterie caci majoritatea persoanelor fizice nu dețin licențe la toate softurile din PC. Adica, cine nu poate fi strâns cu ușa acum ar putea fi inculpat în baza noii legi.
Dacă se dorește intr-adevăr o luptă contra PC-urilor virusate și a infractionalității informatice, ar trebui ca să se înnăsprească condițiile puse furnizorilor de internet care ignoră de multe ori plângerile venite acumulând mii de IP-uri infectate cum este cazul Romtelecom-ului care a intrat cu tot ISP-ul în listele de spam SORBS WEB, Spamhaus ZEN și UCEPROTEC . Așadar, o mai mare responsabilizare a providerilor ar duce la scăderea drastică a ilegalităților comise cu ajutorul PC-urilor infectate din România.
Rămâne întrebarea dacă s-a nascut autoritatea care să poată deranja marii provideri impunându-le reguli stricte de securitate care să ducă implicit la investiții, deci la un profit mai redus.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate