Salariații Gărzii de Mediu din Neamț protestează din nou

4

protest

Având in vedere că a trecut o săptămână de la “semnalul de alarmă” dat de angajații din cadrul Agențiilor Județene de Protecția Mediului, Agenția Națională de Mediu și Garda Națională de Mediu prin protestul spontan, nefiind contactați de factorii de decizie din Ministerul Mediului, salariații Agenției pentru Protecția Mediului Neamț și ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Neamt anunță întreruperea programului de lucru astăzi, 21.03.2017, între orele 10,00 – 12,00, manisfestând astfel nemultumirea profundă cauzată de adâncirea inechităților salariale din sistemul public.

Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019, angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remunerați în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar.

În perioada 2009 – 2015, salariile personalului Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului și Gărzii Naționale de Mediu (2748 angajați ), nu au mai fost modificate.

În prezent, salariile angajaților APM Neamț și GNM-CJ Neamț sunt cele stabilite în luna decembrie 2009, în contextul în care salariile colegilor noştri bugetari din aceeași familie ocupațională, au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate, crescând substanțial (direcțiile sanitar-veterinare județene, casele de asigurări de sănătate județene, casele județene de pensii, agențiile județene pentru plăți și prestații sociale, direcțiile de sănătate publică, consiliile județene, administațiile județene a finanțelor publice). Și altor categorii de bugetari, din familiile ocupaționale învățământ și sănătate, le-au fost acordate importante majorări și alte drepturi de natură salarială.

Nu considerăm că este firesc să fim discriminați doar pe considerent numeric, toți angajații agențiilor județene, ai agenției naționale pentru protecția mediului și ai gărzii de mediu însumând 2748 de salariați în prezent.

SOLICITĂM luarea unor măsuri în regim de urgenţă pentru a nu intra în colaps sistemul pentru protecţia mediului, prin susținerea în GUVERN de către MINISTERUL MEDIULUI a majorării salariilor noastre astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din aceeași familie ocupațională – ADMINISTRAȚIE / instituție teritorială, respectând astfel conținutul Deciziei CCR nr.794/2016.

În situația în care nu se va soluționa favorabil solicitarea angajatilor din sistemul pentru protectia mediului se va ajunge la:

  • diminuarea ratei de absorbție a fondurilor europene,
  • imposibilitatea funcționării sistemului pentru protecția mediului,
  • sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene,
  • neîndeplinirea obligațiilor stabilite prin Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană,
  • nerespectarea termenelor de raportare de către România, în calitate de stat membru UE, poate genera riscul declanșării procedurii de infringement, situații care vor determina costuri mult mai mari din partea Statului Român decât costurile generate de o creștere salarială pentru 2748 de salariați.

Dacă revendicarile noastre juste nu vor fi soluționate favorabil, suntem decişi să declanşăm conflictul colectiv de muncă, întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Nanu spune

    Duceti-ii sa faca proteste pe malul raului Bistrita ,pe malul paraului Cuiejdi in amonte de puntea de la Carpati. Dupa ce vor vizita si rezolva problemele de mediu pe aceste locatii ,ca nu sant singurele ,sa protesteze . Am vrea sa stim pana una-alta, cam care sant atributiile de serviciu ale persoanelor respective .

  2. Cristi spune

    A fost uitat și Parcul National Ceahlău, la fel de mici sunt, valoarea de referință este la nivelul lui 2009 . 600lei la care de adaugă spor de vechime și mai știu eu ce să ajungă la minim pe economie. Nu au oamenii din ce trăi,mai fac și naveta vreo 80 km dus-intors. E jale…

    1. Dan spune

      La fel de mici si la fel de inutili ca si cei de la mediu. Facand parte din aceiasi familie de paraziti bugetari , garda ,agentia, etc ar trebui platiti invers proportional cu mizeria si poluarea din Judetul Neamt. Acesti obscuri functionari trec impasibili pe langa depozitele de gunoi , distrugerile provocate mediului de institutii de exploatare ,gatere, agenti poluatori. .
      Aceste institutii ar trebui reformate din temelii cu alti oameni, iubitori de natura ,intransigenti si incoruptibili.
      Cat priveste Parcul National Ceahlau acolo deznadejdia e si mai profunda. Agentii sunt aproape inexistenti, palizi si nevinovati. Se rezuma la a percepe taxe pe orice , taxe care nicidecum nu se intorc in munte. Nu cred ca am vazut ceva notabil in ultimii 4 ani in Parcul National Ceahlau. Exploatari forestiere peste tot, turism peste tot, tigani la afine , masini , elicoptere ,vanatoare, focuri in campare ,mizerie, caini vagabonzi.
      Intradevar acesti oameni nu trebuie uitati!!!!

  3. Aiurica spune

    Cititi cu atentie consecintele grevei lor si veti vedea ca practic aceste persoane nu folosesc la nimic societatii.Sa caute de munca si apoi sa ceara bani!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate