Să facem cunoștință cu BOT-ul electoral

2

Pe la începuturile internetului, mai precis pe vremea MIRC-ului, când Google nu exista, au început să apară ”boții”.

BOT-ul este un program care poate îndeplini multe sarcini, dar azi vorbim de partea care funcționează într-un mediu online de socializare gen Facebook, HI5 sau în alte medii unde se pot adăuga comentarii cum ar fi blogurile sau ziarele online. Acest program are presetate anumite propoziții sau fraze pe care le plasează atunci când identifică anumite cuvinte cheie.

Mai concret, un astfel de program poate fi setat ca atunci când scrie cineva ceva despre un produs sau despre o persoană,  Bot-ul să ofere un răspuns prestabilit în mod automat, pozitiv sau negativ, în funcție de nevoile celui care setează instrumentul.

botIdeea în care au fost create aceste softuri este una pozitivă, ele fiind utilizate la canale cu întrebări de cultură generală sau la liniile de comunicare online care trebuie să ofere automat anumite răspunsuri presetate. Din păcate, unii informaticieni care nu au reușit să înțeleagă lumea în care trăiesc au dezvoltat aceste aplicații creând roboți care se pot implica în discuțiile online și pot genera automat comentarii negative sau pozitive la adresa unei persoane sau a unui produs. Astfel de roboți vor invada în curând mediul online pentru că vine campania electorală și, cum este obiceiul la români, noi vom fi cu 10 ani în urmă și la acest capitol și vom utiliza resurse informatice pe care nimeni nu le mai folosește de mulți ani.

Desigur că toți specialiștii în internet râd de ipocrizia și aroganța celor care cred că pot înșela algoritmii Google sau Facebook cu asemenea roboți, de parcă Google și Facebook ar fi făcute de niște amatori și vin 2 ”lameri” din România care păcălesc armatele de specialiști.

Motivele pentru care nu se folosesc acesti boți sunt multe și nu ne obosim să deschidem ochii celor care cred în astfel de metode. De reținut este faptul că la utilizarea ”neadecvată” a acestor roboți intervine și problema de moralitate pentru că încerci să escrochezi sau să falsifici un curent de opinie, ca să nu mai amintim de faptul că mai toate rețelele de socializare și motoarele de căutare nu acceptă folosirea acestor roboți.

Nu știm să vă spunem dacă la Neamț se vor folosi astfel de metode infantilo-cibernetice în această campanie, dar vom urmări mediul online și cu suportul din partea câtorva specialiști vom râde impreună de cei care își vor permite asemenea aroganțe informatice în zona virtuală din Neamț.

Folosirea acestor softuri s-a încercat și în campania de la prezidențiale, numai ca acolo a funcționat doar câteva zile până ce, probabil, niște oameni cu mintea la ei și-au dat seama că nu e bună metoda, ea fiind oprită și trecându-se pe activitate umană.

I.R.

Pentru cei care nu au ce face și vor să se joace cu un astfel de robot pot găsi mai multe detalii aici și pot descărca un bot de aici. ATENȚIE, folosirea acestor resurse nu este agreată de Facebook și vă puteți trezi cu contul blocat sau șters.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. MARCEL spune

    Da CAPTCHA , care suna a Capcana cat e MOTANE ? ca daca e peste 15 lei poate nu au Pitipoancele banuti ptr el , CU parfumurile cum mai STAI ? NU oferi si TU acum ca tot se apropie luna Martie un parfum .uite ma Sacrific EU de la Givenchy ul ala pe care mi l promitea i acum ceva zile in urma ! 1,9 Tedy merge , UITE am vazut ca MIHAITA are 2000 Dizal pe limbi , are rotatii la limbuta !

  2. Motanul Mustacios spune

    Ar trebui introdus CAPTCHA la postarile pe facebook 🙂
    Dar s-ar criza cu nervii pitipoancele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate