Rupe lanțul! Contrabanda cu țigarete este ilegală!

1

Miercuri, 13 aprilie, la Biroul Vamal din Piatra-Neamț, s-a lansat campania publică de conștientizare a efectelor negative ale comerțului ilicit cu produse din tutun „Rupe lanțul! Contrabanda cu țigarete este ilegală!”.

Campania realizată de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, în parteneriat cu Direcția Generală a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Poliția Română și Poliția de Frontieră, cu sprijinul JTI, se derulează în perioada martie-iunie în zece județe din apropierea granițelor din nord-est, nord, vest, sud-vest, precum și în București.

”Lansăm noua campanie publică în regiuni de frontieră, pentru că aceste zone sunt, dintotdeauna, cele mai vulnerabile la contrabandă. Mesajul «Rupe lanțul!» urmărește să transmită că un sistem nu poate funcționa fără rotițele care îl pun în mișcare, iar cumpărătorul este una dintre aceste rotițe. Fiecare dintre noi are puterea să stopeze traficul ilicit cu țigarete dacă refuză să cumpere produse de contrabandă. Putem rupe lanțul! Astfel, va avea de câștigat întreaga societate, pentru că o rețea de contrabandă înseamnă crimă organizată și bani în minus la bugetul de stat. În țările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene și care aplică alt sistem de taxare decât cel comunitar, prețul unui pachet de țigarete este și de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul contrabandiștilor este imens, iar pierderile comunității pe măsură”, a declarat Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services.

În continuare, Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare Novel Research, a prezentat pe scurt evoluția a comerțului ilicit cu țigarete, pe fiecare regiune în parte, precizând că regiunea de nord-est continuă să fie cea mai afectată, la o diferență substanțială de toate celelalte regiuni din România.
„Și în ianuarie 2016, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete,
cu o cotă a pieței negre de 36,8%. Regiunile nord-vest și vest dețin, de asemenea, cote importante, deși se află pe un trend descendent (28,3%, respectiv 26,7%)”, a declarat Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
Totodată, acesta a precizat că sursele de unde provin țigaretele ilicte sunt: Cheap Whites, Ucraina și Republica Moldova.
Cheap Whites sunt mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători și au inscripționat pe ele duty-free, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie comercializate în magazinele duty-free, însă ele nu sunt prezente în niciun astfel de magazin de pe granița României cu statele non-UE. Aceste pachete sunt achiziționate de obicei din piețe și de la comercianţii stradali.

O scurtă declaraţie în cadrul conferinţei a făcut şi comisarul șef Bodoga Valeriu, șeful Serviciului Combaterea Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere din cadrul ITPF Iași : „Acţiunile Poliției de Frontieră în zona de competență nu se limitează doar la captura propriu-zisă, fiind continuate activitățile specifice, prin cercetarea calificată a cazurilor înregistrate, până la destructurarea reţelelor de contrabandă cu tutun”.

La această conferință judetul Neamț a fost reprezentat de comisarul șef Ioan Pînzariu, șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, care a spus următoarele: „Nici județul nostru nu este ocolit de contrabanda cu țigarete, pentru că face parte din zona nord-est. Un mare sprijin și un mare noroc pentru județul nostru a fost repartizarea unui câine de urmă, câinele Odek, unul dintre cei mai bine cotați câini la nivel național. Totodată, contrabandiștii au devenit extrem de inventivi atunci vor să își ascundă marfa. De exemplu: în anvelope, în rezervoare duble, în stive de lemne, în saci de gunoi”. 
„Precizez că la nivelul județului Neamț, din 2015 și până în prezent au fost înregistrate și documentate peste 110 dosare ce au vizat acțiuni de contrabandă cu țigarete, în care au fost cercetate 142 de persoane, 23 fiind trimise în judecată”, a conchis comisarul șef Ioan Pînzariu.

La finalul conferinței Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria a punctat următoarele: „În multe sate și comune, ponderea produselor ilegale ajunge și la 90%. Un pachet de țigarete care costă în Ucraina 2,8 lei, se vinde dincoace de graniță cu 8 lei. Astfel de campanii publice au efecte vizibile și determină scăderi semnificative ale pieței negre, dar numai în perioadele și în regiunile unde se desfășoară astfel de acțiuni. De aceea, este nevoie de o Strategie Națională de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, care să prevadă măsuri concrete pentru următorii ani. Această Strategie a fost cerută public, în mai multe rânduri, de autoritățile de aplicare a legii, dar și de Consiliul Concurenței care, în 2014, la încheierea investigației pe piața de profil a solicitat înființarea unui Grup de lucru care să implice atât factorii decidenți în materie de politici fiscale, cât și autoritățile de reglementare, dar și industria și instituțiile operative. Contrabanda la nivel național se situa în ianuarie la 17,8%, ceea ce înseamnă pierderi la buget de peste 600 de milioane de euro. Așadar sunt absolut necesare politici coerente și realiste în domeniul tutunului care, reamintim, este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu aproape 3 miliarde de euro virate în 2015, sumă însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. În acest sens, salutăm inițiativa Vămii de a relansa Strategia națională de combatere a comerțului ilicit cu țigarete”.

Campania Rupe lanțul! Contrabanda cu țigarete este ilegală!” este cea mai recentă campanie publică regională inițiată de Euromonitor Business Consulting Services. Campaniile precedente au avut ca rezultat scăderi semnificative ale comerțului ilegal cu țigarete în regiunile în care au fost lansate și în perioadele în care s-au derulat.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. legio spune

    Mai fratilor ,ne luati drept fraieri? Cand a fost vreodata legala contrabanda de orice fel? Contrabanda cu tigari si nu numai se face sub inaltul control al vamesilor si a politiei de frontiera . In orasul nostru se face contrabanda cu tigari prin toate pietele ,le stie toata lumea ,oare sa nu le stie politia ? Ma refer la politia statala ,ca de cea locala nici nu poate fi vorba ,astia sant in stare ca ptr un pachet de tigari si un rachiu sa care ei tigarile la comercianti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate