Rosia Montana si gazele de sist sunt dezbateri care desi par a avea legatura cu mediul sunt de fapt probleme generate de dreptul de proprietate

4

Am obosit cu atatea discutii despre tot felul de exploatari la care romanii se opun cu manifestatii si lesinur,i iar presa vorbeste incontinuu despre nimic, caci nu prea stiu eu cum as putea vorbi prea mult despre Rosia Montana atata timp cat contractul este secretizat si nu stiu ce scrie acolo.mina
In alte parti ale lumii, cum sunt Statele Unite, conducatorii  au avut intelepciunea se conserve dreptul de proprietate privată asupra subsolului, adica resursele minerale nu sunt proprietate publică, iar proprietarii de terenuri au încă libertatea de a decide în privinţa utilizării acestora şi de a beneficia financiar de pe urma eventualei lor exploatări.
Asa ca in SUA cand se gaseste undeva petrol, gaz de sist, aur sau orice alta resursa naturala, localnicii o tin intr-o petrecere cateva saptamani si dupa ce se trezesc din betie constata ca valoarea terenurilor lor a crescut si de cate o mie de ori. Doamne fereste sa se duca vreun ecologist  unde s-a descoperit o resursa naturala si sa le spuna la bastinasi ca nu e ecologic … sigur se lasa cu picioare rupte.
Oare s-ar mai supara cineva pe la Barlad daca ar creste valoarea proprietatilor de cateva zeci de ori si ar fi despagubiti de sa aiba bani pana la adanci batraneti ? Oare mai comenta cineva de la Rosia Montana daca pamatul ar fi valorat 1000 de euro metru patrat? Cu siguranta nu mai zicea nimeni nimic de nici o ecologie, ca sa nu spunem ca daca romanii ar fi proprietari si pe resursele subsolului, smecherii de la stat care le administreaza acum nu ar mai putea sa faca afaceri cu bogatiile naturale ale tarii.
Asadar, discutiile actuale pe subiectul Rosia Montana sau gazele de sist sunt in realitate efectul faptului ca statul roman este stapan pe tot ce misca pe sub proprietatile romanilor si dupa ce a luat de la gura oamenilor tot ce era de luat, acum vrea sa le ia totul si de sub fund.
Din pacate guvernatii romani in loc sa gaseasca solutii simple in legea proprietatii, se tot balacaresc pe la televizoare inutil. De exemplu in Franta, unde opozitia pentru exploatarea gazelor de sist era de sute de ori mai mare si mai bine organizata ca la romani, Max Falque, cel care conduce Grupul de Studii asupra Dreptului de Proprietate, a propus  ca resursele subsolului să fie retrocedate proprietarilor de terenuri în aşa fel încât aceştia să poate primi o parte din redevenţele de exploatare şi în al doilea rând să se permită proprietarilor să invoce protecţia mediului atunci când consideră că beneficiile exploatării nu acoperă pierderile colaterale. Asa ca francezii au dat una peste ochi celor care erau contra acestui tip de exploatare a gazelor printr-un  demers de consolidare a dreptului de proprietate.
Asadar toata problema e la guvern si la parlamentul care nu vor ca romanul sa fie un proprietar puternic, ci unul slab, victima unor forte carora nu li se poate opune. Daca romanul ar fi proprietar si pe ce este sub terenul lui, nu s-ar mai inghesui nicio firma sa exploateze aur in Romania la fel cum nu se inghesuie nimeni sa ia resursele americanilor. Atata timp cat statul condus de politicieni corupti va fi proprietar pe ce avem noi sub case si terenuri, Romania va fi un paradis al exploatatorilor de resurse care vor da redevente mici si despagubiri in batjocura .

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. mirela spune

    Alesii nostrii , au tupeul sa ne abureasca, caci banii rezultati din exploatarea gazului , sau a aurului de la Rosia Montana , se vor aloca pentru spitala , scolii , protectie sociala …bla , bla , blaaaaa !
    Niste minciuni ordinare !
    Bani exista destui la cite taxe si impozite platim dar..se fura la greu…. legaizat.
    In romania , sa legalizat hotia !
    Ar trebui sa fie o transparenta totala , iar cu banii rezultatii sa se imparteasca direct poporului cum se procedeaza in Norvegia si unele tari Arabe.
    Acum se plateste de catre poporul roman cele mai multe taxe si impozite din istoria Romaniei.
    Sintem tara cu cele mai multe taxe si impozite din lume , si unde banul public este furat prin tot felul de inginerii, de catre baietii destepti.
    Nu ne mai prostiti , si aburiti cu minciunile voastre domnilor alesi !
    Poate va veni vremea , sa fiti luati la puricit , pentru ce a-ti facut cu banii publici , cu sumele astronomice imprumutate de la FMI , cu averea poporului roman pe care a-ti jefiut-o prin privatizarile voastre „cu dedicatii”
    Rusine sa va fie ca exploatati si mintiti poporul roman !
    Treziti-va romani , si sa dam jugul de asupritori jos !

    1. Ionut Corfu (nationalistu`) spune

      Si cred ca suntem si tara cu cei mai agramati locuitori din lume.

  2. feraru marcel spune

    N-am sa intru intr-o polemica, despre cat de mult o tin,intr-o bauta, norocosii din tinutul X, al SUA, Unu: nu cred, ca la ei e atat de faramitata proprietatea, ca la noi. Land- lorzii, locali, detin probabil, majoritatea terenurilor adiacente orasului. Doi : Daca e sa vorbim de proprietarii de terenuri petrolifere, aurifere, sau cu alte bogatii, acestia, si-au instapanit pamanturile, pe vremea cand, in America, domnea legea Coltului, a pumnului, a celui mai puternic. Niciunul din pamanturile, care aveau in subsol bogatii, n-au fost cumparate de la proprietari. Inaintasii, marilor latifundiari sau proprietari de terenuri petroliere, au luat cu japca, de la colonisti, terenurile pe care se stabilisera acestia. Azi, o fi fiind, altfel, dar sa nu uitam ca America, are legi, care, se si respecta. Chiar crede cineva, ca badia Marcel, va primi ceva, de la exploatatorul resursei, sau de la stat? Romanul, care ne conduce, va sti cum sa faca, sa-l oblige pe „Marcel”sa-si dea pamantul, ca, de bogdaproste. Niste metode, mi-ar trece si mie prin cap, dar ma abtin sa le expun, ca probabil ar fi naive, fata de ce pot „pistolarii politicii”noastre. Parerea mea e, ca bogatiile subsolului sa ramana ale poporului, dar exploatarea si platile aferente detinatorului terenului, sa fie stipulate prin legi, neechivoce, din care, ambele parti sa castige. Altfel, nu vom face decat sa ne vindem si pamanturile strainilor, care nu se vor impiedica nici de o suta de mii de dolari, metrul patrat. Apropos, ce credeti ca va face taranul Marcel, cu toti banii pe care-i va primi de la, sa zicem Chevron, pentru hectarul lui? Isi face-o casa mai blagoslovita? Isi ia Mercedes? Se duce in Bahamas? Poate. Dar, asa cum s-a intamplat cu multi tarani, va pierde, DEFINITIV,bucatica aia de pamant, pe care comunistii in ’60, i-au „”imprumutat-o” la colectiva. Acum, urmasii lui Marcel, nu-si vor mai vedea averea inapoi. Ah, pardon, ba da, o vor lua, dar tre’ sa fie iar 1945, pe ulitele fostului sat. Asta, nu cred ca se va mai intampla vreodata.

  3. x spune

    In ce priveste dreptul de proprietate asupra subsolului subscriu,dar nu cred,ba chiar sint convins ca nu taranii din Pungesti sint initiatorii si organizatorii acelui protest,am vazut ieri pe A3 intr-un interviu in direct un smecheras care spunea ca el cu inca 5″ prieteni” sint veniti din Iasi de o saptamina sa organizeze protestul(serviciile dorm pe ele sau sint la Basescu si organizeaza).Au scos taranii din Pungesti de prin pod sau beci acel cort special pregatit si inscriptionat pentru protest? Sintem parte,pe post de masa de manevra la un razboi mondial pentru energie si ce este de facut se va face razboiul adevarat este intre marile puteri.Cei 10-12 „protestatari” ce au mai ramas in fata teatrului nu stiu ce cauta acolo, unii probabil sint cointeresati.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate