ROSE: Se pun bazele unui proiect unic la Neamț, pentru protecția animalelor. Alianța româno-suedeză susține campaniile de sterilizări gratuite

0

Comunicat de presă

Anunțăm demararea unui proiect important de cooperare româno-suedeză. Proiectul se intitulează ROSE (România și Suedia) – Alianța româno-suedeză pentru animale Neamț, un proiect care unește ONG-uri de protecția animalelor din Suedia și Neamț – România și medici veterinari, cu scopul de a reduce fenomenul animalelor fără stăpân prin campanii de sterilizare.

Svenska Djurskyddsföreningen (Asociația suedeză pentru Protecția Animalelor) lucrează de peste 140 de ani pentru bunăstarea animalelor din Suedia și acum dorește, prin implicare directă, să ofere un sprijin în rezolvarea acestei probleme importante a comunității românești. Swedish Animal Aid și Asociația „Claudia, Încă o șansă” au susținut, împreună, din fonduri proprii și din donații peste 5000 de sterilizări pentru câinii și pisicile din Neamț, în ultimii ani. ONG-urile suedeze finanțează sterilizările pentru câini, în timp ce Asociația locală „Claudia Încă o șansă” acoperă costurile sterilizărilor pentru pisici. În cadrul acestui proiect se va realiza și o cooperare a ONG-urilor cu autoritățile locale din Neamț, respectiv Consiliul Județean Neamț. Pe lângă sterilizare, câinii vor fi vaccinați antirabic, vor fi microcipați și înregistrați în RECS.

Mai multe informații despre proiect vor fi comunicate periodic pe pagina de facebook dedicată: https://www.facebook.com/rose.neamt, dar și pe un grup: https://www.facebook.com/groups/rose.neamt.

Evoluția campaniilor de sterilizări poate fi urmărită și pe pagina de facebook a Asociației „Claudia Încă o șansă”: https://www.facebook.com/AsociatiaClaudiaIncaoSansa.

În județul Neamț, campaniile de sterilizare gratuită pentru câini și pisici, în funcție de fondurile disponibile, continuă la cabinetele medicilor veterinari Andrei Tudor (zona Piatra-Neamț – programări 0740 318 815 sau 0233 232 429), Andrei Lungu (zona Roman – programări 0751 474 809 sau 0741 958 516), Raluca Davidov (zona Roznov – programări 0760 488 664 sau 0751 660 430), Loredana Berea (zona Dochia – programări 0747 342 441). De asemenea, se colaborează și cu medicii veterinari Alex Bejenaru (Piatra-Neamț) și Vali Videnie (Bacău).

„Suntem singurele asociații din Suedia care încep acum o colaborare unică cu autoritățile locale din Neamț – România. Împreună vom lucra pentru protecția animalelor pe termen lung.  Noi, Swedish Animal Aid și Svenska Djurskyddsföreningen, alături de Asociația „Claudia Încă o șansă” Piatra-Neamț și autoritățile locale (Consiliul Județean Neamț) preocupate de fenomenul animalelor fără stăpân vom demara un proiect unic. Proiectul a fost numit ROSE (România și Suedia) – Alianța româno-suedeză pentru animale – Neamț.

Împreună ne vom mări echipa de veterinari pentru a putea crește ritmul campaniilor de sterilizări. Zona proiectului este județul Neamț unde deja facem campanii de cinci ani. Bani pentru acest proiect sunt deja alocați în buget, după cum a precizat președintele CJ Neamț. Pe lângă campanii de sterilizări, CJ Neamț vrea să construiască și un adăpost nou-nouț care să primească tot felul de animale preluate de Poliția Animalelor. În adăpost va fi construită și o clinică veterinară de ultimă generație.

Acum începem să dezvoltăm un grup pe Facebook pentru a obține ajutor de la voluntarii de la fața locului. Sunt multe documente de scris, iar clinica veterinară mobilă ne va fi de ajutor. Acesta este un proiect unic, vă invităm pe toți să lucrăm împreună pentru protecția animalelor pe termen lung. Sperăm la sprijinul vostru în Neamț.”, a declarat Cecilia To, președintele Swedish Animal Aid.

Din punctul de vedere al asociației suedeze Svenska Djurskyddsföreningen (SDF), proiectul ROSE reprezintă o cooperare unică pentru câinii din România. Sunt foarte mulți câini ai străzii care suferă grav. Parvoviroza și alte boli infecțioase sunt frecvente, iar prevenția apariției focarelor de rabie este absolute necesară. Bunăstarea animalelor este adesea o prioritate scăzută, câinii suferă de foame, sete, accidente și paraziți. În plus, acest lucru afectează și Suedia, deoarece unii dintre acești câini sunt adoptați aici, uneori fără vaccinări și documentație în regulă.

Împreună cu autoritățile locale, Svenska Djurskyddsföreningen (SDF) și Swedish Animal Aid și-au propus să se implice în proiectul ROSE pentru a reduce rapid numărul de noi pui prin sterilizarea câinilor aflați  la vârsta reproductivă. În mai 2022, secretarul general al SDF, Maria Lönn, s-a aflat în vizită la Neamț, pentru a vedea cu ochii ei cum arată problema, în primul rând cea legată de câinii străzii.

„Este greu de estimat numărul  de câini abandonați, există o abundență constantă și tot timpul se nasc din ce în ce mai mulți, fie că sunt fără stăpân sau provin de la câini cu stăpâni care nu doresc puii. Cățeii sunt adesea abandonați pe câmpuri și sunt, din păcate, o imagine obișnuită de-a lungul drumurilor. Acum că autoritățile sunt implicate și vor sprijinul nostru, vedem asta ca pe o oportunitate grozavă de a face o diferență reală pe termen lung. Aceasta arată că proiectul nostru poate fi un succes și sperăm că alte județe din România vor urma exemplul.”, spune Maria Lönn, secretarul general al SDF.

Asociația „Claudia Încă o șansă” este partenerul local de la Neamț al suedezilor. Potrivit Claudiei Filip, într-un an și jumătate de activitate, Asociația „Claudia Încă o șansă” a susținut sterilizarea a peste 2000 de animăluțe, din care mai sunt restante 180 de sterilizări, acumulându-se datorii de 18.000 de lei. Activitatea ONG-ului este susținută exclusiv din donațiile iubitorilor de animale.

Asociația „Încă o șansă” e concentrată în special pe sterilizarea pisicilor din Neamț. Periodic o mulțime de pui de pisică ajung să fie abandonați pe drumuri, prin tomberoane, prin râuri și, pentru că nu există o legislație specifică în România care să oblige proprietarii să le sterilizeze, fenomenul pisicilor fără stăpân e ignorat, dar extrem de dureros pentru cei care văd aproape în fiecare zi pe străzi ce înseamnă efectele abandonului.

„Avem pretenții de țară europeană, dorim să fim tratați de la egal la egal, dar, dacă s-ar putea, noi să nu facem nimic, așteptăm doar să primim. Nu contează de unde și nu contează ce. Am ratat ca țară, de-a lungul timpului o mulțime de oportunități și nici acum nu ne îngrămădim să le valorificăm.

Proiectul ROSE e un proiect ambițios care vrea să aducă alături de noi în protecția animalelor și autoritățile. Instituțiile statului sunt o verigă importantă în participarea, cooperarea și implementarea soluțiilor privind diminuarea înmulțirii necontrolate a câinilor și pisicilor și prevenirea și diminuarea abandonului.

De multe ori prietenii și partenerii noștri suedezi (și nu numai) ne întreabă surprinși de ce se acționează haotic, de ce nu se iau în calcul exemple de bune practici, de ce… de ce… Personal, nu găsesc răspunsuri logice. De aceea noi ne concentrăm pe ceea ce funcționează și dă rezultate pe termen lung – sterilizarea.

Așa cum în toate țările civilizate funcționează, noi ne-am propus să funcționeze și în țara noastră. Avem nevoie de sprijinul tuturor, inclusiv al autorităților.”, a declarat Claudia Filip, președintele Asociației „Claudia Încă o șansă” Piatra-Neamț.

Puteți sprijini activitatea Swedish Animal Aid donând pe pagina lor de Facebook – aici sau direct la cabinetele veterinarilor. De asemenea, primarii  și veterinarii interesați să susțină aceste campanii, financiar sau logistic, sunt rugați să contacteze, chiar și în limba română, Swedish Animal Aid la emailul [email protected] sau pe pagina de facebook – aici.

Activitatea Claudiei Filip poate fi susținută astfel:

ASOCIAȚIA CLAUDIA ÎNCĂ O ȘANSĂ – https://www.facebook.com/AsociatiaClaudiaIncaoSansa

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate